United States Space Force

Japansk firma: Rumfartøj er styrtet på Månen

Firmaet Ispace formoder, at selskabets rumfartøj er styrtet ned på Månen efter at have mistet kontakten til det.

Det japanske firma Ispace kan ikke komme i kontakt med et ubemandet rumfartøj, det tirsdag har forsøgt at lande på Månen. Ispace formoder derfor, at rumfartøjet er styrtet ned på Månen.

Det oplyser firmaet ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Rumfartøjet med navnet "Hakuto-R" skulle have været landet på Månen klokken 18.40 dansk tid tirsdag. Det så umiddelbart også ud til at lykkes.

På en ganske vist animeret visning af landingen så rumfartøjet ud til at lande på Månen, og i kontrolrummet på Jorden var der umiddelbart ingen panik.

Men efter flere minutter uden signaler fra rumfartøjet begyndte uvisheden at sprede sig, og Ispace har siden meddelt, at man har mistet kontakt til fartøjet.

Det undersøges fortsat, hvad der er sket, men Ispace går ud fra, at landingen ikke lykkedes.

"Vi mistede kommunikationen (til fartøjet, red.), så vi bliver nødt til at gå ud fra, at vi ikke kunne gennemføre landingen på Månens overflade," siger direktør Takeshi Hakamada ifølge Reuters.

Og når man ikke har kontakt til rumsonden, indikerer det, at landingen ikke er gået efter planen.

"Når du mister forbindelsen til en rumsonde, tyder det på, at landingen ikke er forløbet som planlagt, og at rumsonden formentlig er styrtet eller i hvert fald landet på en sådan måde, at den ikke kan etablere kontakt," siger Michael Linden-Vørnle, som er astrofysiker og chefkonsulent ved DTU Space.

"Hvis man skal kunne sige noget om tilstanden på "Hakuto-R", vil det kræve et detaljeret billede af landingsområdet," fortæller Michael Linden-Vørnle.

Rumsonden kan ikke styres

Det kan udføres af en Nasa-rumsonde på et tidspunkt ude i fremtiden.

Men indtil der eventuelt etableres kontakt, betyder den manglende forbindelse, at missionen ikke kan fortsætte.

"Så vil den i praksis være gået tabt. Man har ikke mulighed for at styre rumsonden og få den til at udføre de ting, som den skal. På den måde betyder det, at missionen er mislykkedes," siger Michael Linden-Vørnle.

Rumsonden blev sendt afsted mod Månen i december og har siden været i kredsløb omkring Månen, inden den tirsdag begyndte at bevæge sig ned mod overfladen.

Ispace forsøgte med tirsdagens månelanding at blive det første privatejede selskab til at lande et rumfartøj på Månen.