Shutterstock

Kan vi se big bang?

Er det muligt med moderne, landbaserede teleskoper, rumteleskoper eller satellitter at se helt tilbage til universets fødsel?

Fordi universet konstant udvider sig, kan forskerne bestemme alderen på det lys, de observerer. Målinger viser, at det ældste lys er 13,7 mia. år gammelt.

Vi kan dog aldrig få selve begyndelsen med, for i den første tid efter big bang var temperaturen så høj, at universet var en uigennemsigtig plasma, som selv ikke de bedste teleskoper eller måleapparater kan se igennem.

Lyset kom først efter big bang

Først 379.000 år efter big bang indfangede positivt ladede brint- og heliumatomer negativt ladede elektroner, hvilket neutraliserede atomernes ladning.

Plancksatellitten har målt den kosmiske baggrunds­stråling, der viser universet ca. 379.000 år efter big bang. De røde farver er 0,0002 kelvin varmere end de blå.

© Planck Collaboration/ESA

Elektronerne var endelig bundet til atomer, og universet blev langt om længe gennemsigtigt for lys. Fotoner kunne nu rejse frit, og det er dem, vi i dag kan se i den kos­­miske baggrundsstråling, der strøm­mer mod os fra alle retninger af universet.

Den kosmiske baggrundsstråling blev oprindeligt udsendt som energirig gammastråling, men pga. universets konstante udvidelse er baggrunds­strålingen i dag strakt ud til de noget svagere mikrobølger.

Det er dem, som Plancksatellitten opfanger og omdanner til kort over det unge univers.