Shutterstock
Hvid dværg

Kollapset stjerne forvandler sig til en kæmpe-diamant

Omkring 104 lysår væk har forskere opdaget en døende stjerne, som er i gang med en ubegribelig forvandling.

Når en stjerne som Solen er ved at brænde ud, svulmer den først op og bliver til en såkaldt rød kæmpestjerne, inden den kollapser og efterlader en død, kompakt kerne på størrelse med Jorden.

De afkølende stjernerester kaldes for hvide dværge. Og nu har et hold af astronomer opdaget en hvid dværg, som angiveligt er i fuld gang med at forvandle sig til en kæmpestor, himmelsk diamant.

Det skriver bl.a. Space.com.

Når først en stjerne er kollapset og er blevet til en hvid dværg, går der yderligere milliarder af år, før det metalliske ilt og kulstof i kernen langsomt begynder at krystallisere.

Selve forvandlingen estimeres til at tage omkring en kvadrillion år - altså ét tusinde billioner år. Derfor har astronomerne endnu ikke har set en hvid dværg, der rent faktisk er svundet ind til en diamantkugle, da universet kun er omkring 13,6 milliarder år gammelt.

Men nu mener de altså at have fundet et eksemplar, som er i den tidligste fase af forvandlingen.

Firedobbelt stjernesystem hjalp astronomerne

Stjernen, som har fået navnet HD 190412 C, befinder sig omkring 104 lysår væk i et firedobbelt stjernesystem kaldet HD 190412, og temperaturen vurderes til at være omkring 6.300 grader celcius, hvilket netop passer med en krystalliserende hvid dværg.

Takket være de andre stjerner i systemet, som endnu ikke er kollapset, kunne forskerne udpege komponenterne i kernen og vurdere stjernens alder til at være omkring 4.2 milliarder år.

Forskerne brugte bl.a. data fra det såkaldte Gaia-teleskop, der kredser omkring 1,5 millioner fra Jorden, og ifølge forskerne er opdagelsen det første eksemplar af en krystalliserende, hvid dværg, hvor vi kender alderen.

Der findes andre stjernesystemer som HD 190412, og forskerne vurderer derfor, at der også kan være andre krystalliserende hvide dværge tæt på.

Undersøgelsen er blevet optaget i det videnskabelige tidsskrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, men er indtil videre udgivet på den såkaldte preprint-server ArXiv.