Komplet kort over Mars er nu tilgængeligt

En fuldendt affotografering af planeten Mars viser detaljer af den røde planets terræn. Kortet er sat sammen af observationer fra rumsonde.

mars kort

Med mere end 3.000 observationer og mindre billeder af Mars har astronomer lavet et samlet kort over Mars i høj opløsning.

© NYU Abu Dhabi

Savner du et komplet kort over hele Mars? Så er du heldig, for sådan et er gjort tilgængeligt for offentligheden.

De Forenede Arabiske Emiraters (FAE) rumagentur har offentliggjort et fuldendt kort over den røde planet i høj opløsning. Her kan du se detaljer om kløfter, udtørrede floder og bjerge.

Med kortet håber astronomer, at de kan få et nyt indblik i, hvorfor Mars’ klima skiftede så radikalt - en planet, der for godt 3,5 milliarder år siden, flød med vand.

Kortet er i første omgang tænkt som en prøve af, hvad FAE’s Hope-sonde er i stand til. Sonden og kortet er en del af Emirates Mars Mission, også kendt som Hope eller Al-Amal.

Sat sammen af 3000 mindre billeder

Astronomer fra New York University Abu Dhabi (NYUAD) har sat kortet sammen og gjort det tilgængeligt for alle.

Det nye Mars-kort er lavet udelukkende af farvebilleder fra Hope-sondens kamera Emirates eXploration Imager (EXI).

EXI er et avanceret multi-band-kamera, der tager billeder i høj opløsning med en rumlig opløsning på 12 megapixels.

Derudover kan det arbejde med bølgelængder på tre UV-linser og tre almindeligt lys-linser. Derfor kan EXI måle egenskaber af vand, støv, is, aerosoler og mængden af ozon i Mars’ atmosfære.

Helt præcist er kortet sat sammen i en kombination af mere end 3.000 observationer fra EXI-kameraet, som er taget hen over et Mars-år, hvilket er lige knap to Jord-år.

På kortet er det muligt at se regioner og terræn på Mars i et fuldt globalt billede. For eksempel kan man spotte polare iskapper, bjerge, vulkaner, rester af gamle floder, søer, og dale.

Kortet kan også give detaljer om nedslagskratere, der tilsammen kan fortælle historien om nedslagsbombardementer på Mars.

Med de billeder og detaljer Hope-sonden kan indfange, vil det være muligt for forskere at lære mere om ændringerne i klimaet på Mars.

Det kan give indsigt i fundamentale klimaændringer, som også kan fortælle os om Jordens fremtid.

Kortlæggernes håb er, at kortet kan tjene som et værktøj for forskere og som et undervisningsmateriale på uddannelsesinstitutioner.

På sigt er det endelige mål med Emirates Mars Mission at levere et komplet, globalt billede af hele Mars’ klima, hvor både vejret og dens sæsoner er synlige.

Rumfartøjet med Hope-sonden blev opsendt fra Japan 20. juli 2020, og sonden gik i kredsløb om Mars 9. februar 2021.