Laver Solen en lyd?

Larmer processerne i Solen – og hvordan lyder det i så fald?

© Shutterstock

Solens udsender umådelige mængder af lys, som skabes af fusionsprocessen i dens indre. Men processen giver også ophav til et inferno af lyd.

Gigantiske strømme af plasma bevæger sig op og ned gennem Solens lag, hvilket skaber lydbølger, som får overfladen til at hæve og sænke sig.

Vibrationerne på overfladen bliver registreret af satellitten SOHO, der siden 1996 har haft et kredsløb, som er 1,5 millioner km tættere på Solen end Jordens bane. SOHO kan med andre ord se Solens indre lydbølger.

Solen er en brummer

Vi kan ikke høre lyden direkte, fordi lydbølger ikke kan rejse gennem det lufttomme rum. Men på baggrund af SOHO’s målinger har astronomer ved Stanford University i USA rekonstrueret, hvordan Solen lyder.

Lydfrekvensen ligger uden for det menneskelige øres høreområde, så for at gøre lyden hørbar accelererede forskerne frekvensen op, så den blev 42.000 gange højere. Dermed er 40 døgns vibrationer klemt sammen til at vare nogle få sekunder. Resultatet er en dyb brummen, som stiger og falder i intensitet.

Hør Solens lyd

Forskere har justeret Solens frekvens, så den bliver hørbar for det menneskelige øre.

Undersøgelser af Solens lydbølger kan give astrofysikerne indsigt i Solens indre, på samme måde som geologer bruger seismiske bølger til at kortlægge Jordens lag.

Bevægelserne i Solens plasmastrømme kan samtidig hjælpe forskerne til at forudsige soludbrud, som kan skabe problemer for elektriske installationer på Jorden.

Satellitten SOHO er forsynet med instrumenter, som kan se, hvordan lydbølger fra Solens indre påvirker dens overflade.

© NASA