Curiosity illustration

Curiosity og jagten på liv på Mars

Den 6. august 2012 landede den hidtil største robotbil på Mars. Curiosity skal i årevis køre rundt i det store Galekrater og afsøge det for spor efter livsformer, som måske befolkede den røde planet, mens den endnu var fugtig og varm.

Seks uger efter at NASA’s hidtil største marsbil, Curiosity, havde indledt sin rejse mod Mars, var Jorden set fra rumsonden blot en klar, blå plet. Kort efter opsendelsen havde Atlas V-raketten gjort sit arbejde, og motoren i det sidste såkaldte Centaur-trin var blevet slukket.

På det tidspunkt drønede både Centaur-trinet og den lille sonde med Curiosity om bord væk fra Jorden med en fart på 42.000 km i timen. Og med en kurs, der ville føre dem forbi Mars!

Ingen jordiske mikroorganismer må nå Mars

Det store mål for al marsforskning er nemlig at lede efter liv, så NASA vil for enhver pris undgå, at mikroorganismer fra Jorden når frem til planeten. Derfor må det usterile rakettrin under ingen omstændigheder ramme Mars, og kursen var fra starten sat sådan, at både sonde og rakettrin ville ryge forbi planeten.

Nu var det så blevet tid for den første korrektion af rumsondens kurs, så den ville sigte direkte mod Mars, mens Centaur fortsatte på sin oprindelige kurs. Ikke mindre end 12 mand var sat på opgaven med at få ændret sondens fart med bare 20 km i timen, så den kunne komme på ret kurs mod sit mål.

Den sonde, der medfører Curiosity, roterer to gange i minuttet om sin egen akse for at give stabilitet, og desuden har den otte små styremotorer.

Først blev to motorer affyret i 19 minutter for at ændre farten i samme retning som rotationsaksen. Dernæst blev farten med andre styremotorer ændret vinkelret på rotationsaksen. Det var en meget vanskelig opgave, der krævede ikke mindre end 200 kortvarige affyringer af hver fem sekunders varighed over en periode på to timer.

Curiosity's rejse kræver mange års forberedelse

Kursændringen, som fandt sted den 11. januar 2002, var trods sin store kompleksitet bare en meget lille del af hele det store projekt, det var at få Curiosity frem til Mars.

Projektet skulle gennem mange faser, før marsroveren kunne sætte sine seks hjul ned på overfladen i det store Galekrater lidt syd for ækvator. Over en periode på flere år skal Curiosity gennemføre den hidtil mest omfattende udforskning af forholdene på Mars for 3-4 milliarder år siden, hvor planeten var så våd og varm, at den havde gode muligheder for at huse liv.

NASA opdelte missionen i fem faser, der begyndte med opsendelsen og sluttede med, at Curiosity kører rundt på Mars. Forud var gået et flere år langt arbejde med at planlægge rejsen.

Fakta

Mars Science Laboratory Mission: Curiosity med det officielle navn Mars Science Laboratory har som vigtigste opgave at finde spor efter liv.

Varighed: Robotbilen skal efter landingen udforske Mars i mindst to år.

Vægt og dimensioner: Curiosity vejer ca. 900 kg, over fem gange så meget som forgængerne Spirit og Opportunity. Og med sine 3 meter er den dobbelt så lang.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.