Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fast radio bursts

Billedet er en illustration af, hvordan et lyssejl får energi fra en såkaldt FRB udsendt fra en planet.

© M. Weiss/CfA
Universet - Liv i rummet

Harvard-forskere: Mystiske signaler kan stamme fra aliens

Kraftige signaler fra rummet kan være skabt af fremmede civilisationer, mener et forskerhold fra Harvard. Signalerne giver ifølge forskerne rumskibe fremdrift.

De varer få millisekunder og er 500 millioner gange mere energirige end Solen.

Siden de første såkaldte FRB (Fast Radio Bursts) blev opdaget i 2007, har det mystiske fænomen undret astronomerne.

Endnu er det ikke lykkedes at forklare, hvor signalerne stammer fra, og hvorfor de opstår. Forskellige teorier har været i spil – bl.a. at de skyldes supermassive sorte huller eller kraftige magnetarer.

Containerskib med lysets hast

Nu er et forskerhold fra Harvard kommet frem til en ny teori: Signalerne er skabt af intelligent liv, der bruger dem som brændstof til deres rumskibe.

Ifølge forskerne er signalerne kraftige nok til at motorisere et fartøj på størrelse med et stort containerskib via et gigantisk lyssejl og bringe fartøjet op på hastigheder nær lysets.

Signalerne bliver ifølge astronomerne sendt fra en planet, som befinder sig i en galakse milliarder af lysår fra Jorden. Når de i et splitsekund rammer Jorden, sker det i form af de såkaldte FRB.

Ikke usandsynligt

Sådan et signal kræver dog en stor mængde energi at skabe. Forskerne spekulerer derfor i, at der nødvendigvis må være et anlæg dobbelt så stort som Jorden, der samler lyset fra en stjerne, og skaber en lysstråle af det.

Hvor utrolig teorien end lyder, er det dog en af de mere sandsynlige forklaringer. I hvert fald er den blandt de få, der holder sig inden for fysikkens love.

De fleste forklaringer astronomerne har på fænomenet, kræver at bestemte rumfænomener finder sted. Fænomener, der kun eksisterer på et teoretisk plan.

Læs også:

Liv i rummet

Nu skal vi måle rumvæsenernes åndedræt

22 minutter
Liv i rummet

5 myter om mennesker i rummet

8 minutter
Liv i rummet

USA frigiver videoer: 'Uidentificerede luftfænomener' er ægte

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul