FN meeting

Hvad skal vi svare?

Hvad skal vi gøre, hvis vi en dag får signal fra andre civilisationer? Og hvem skal beslutte det?

4. marts 2010 af Helle & Henrik Stub

Hvis vi forestiller os, at vi netop har fået det første signal fra et andet solsystem, melder der sig en helt ny problemstilling: Hvordan skal vi reagere? Skal vi svare eller blot lytte? Og hvem afgør det?

Der er til dato ikke blevet udarbejdet nogen officiel politik. Det Internationale Astronautiske Akademi har dog opstillet nogle retningslinjer. Her foreslås det, at der skal afholdes FN-konsultationer, som er åbne for alle stater og skal føre til en beslutning fra FN’s generalforsamling om, hvorvidt man skal svare, og i givet fald hvordan. Herefter skal en særlig institution tage sig af den videre kontakt.

Men den tekniske udvikling kan hurtigt løbe os over ende. En civilisation, der benytter sig af infrarøde lasere til kommunikation, kunne med lethed sende hele Den Store Galaktiske Encyklopædi i løbet af få dage. Og i dag findes der mange, som kan modtage et sådant signal og sende det videre – med eller uden FN’s godkendelse.

Den prominente SETI-forsker Seth Shostak har da også givet et helt simpelt forslag til, hvordan vi skal svare. Glem alt om at sende primtal eller værdien af pi. Send i stedet hele indholdet af World Wide Web. Bruger vi mikrobølger, vil vi kunne sende al information på nettet på et halvt år. Bruger vi infrarøde lasere, kan det gøres på to dage. Bedre indblik får de fremmede ikke i livet her på Jorden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.