Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stjerner_KIC
Universet - Liv i rummet

Forskere har måske fundet intelligent liv

På jagten efter exoplaneter har Keplerteleskopet gjort et sensationelt fund, som kan vise sig at stamme fra intellligent liv.

1400 lysår væk har Keplerteleskopet fundet en mystisk stjerne. Rundt om stjernen kredser der nemlig objekter, der skygger for stjernens lys på en måde, som vi aldrig har set før. Fundet er så mystisk, at astronomer ikke udelukker, der er tale om fremmed og intelligent liv.

Observationer er mystiske

Når vi observerer stjerner langt væk, bliver deres lys en smule svagere, når en planet, der kredser om stjernen, skygger for lyset. Stjernens lys dæmpes dog kun ganske lidt. Fx lyser solen kun en procent svagere, når gaskæmpen Jupiter befinder sig foran den.

På den mystiske stjerne, som hedder KIC 8462852, bliver lyset dæmpet uregelmæssigt og op mod 22 procent.

Hverken planeter eller kometer

En forklaring på fænomenet kunne være, at stof, der senere skal blive til planeter kredser om stjernen. Men stjernen er gammel, og har derfor allerede har skabt sine planeter.

En anden forklaring kunne være, at anden stjerne har lagt vejen forbi KIC 8462852 med et hav af kometer på slæb. Kometerne er blevet opfanget af den mystiske stjernes tyngdefelt og skaber de lyssvage perioder.

Den forklaring er dog utroligt usandsynlig, fordi kometerne hurtigt vil blive opslugt af stjernen.

Svaret kan være intelligent liv

Derfor er forskere fra Pennsylvania State University nu nået til en tredje forklaring: At lysdæmpningerne skyldes enorme strukturer skabt af fremmed og intelligent liv – såkaldte Dyson-sfærer, som opsamler energi fra stjernen.

Næste mål for forskerholdet bag undersøgelsen er at undersøge stjernen nærmere ved hjælp af et radioteleskop. De vil undersøge stjernens lys for at se, hvad der skygger for den – og måske fange et radiosignal fra andet intelligent liv end os selv.

Intelligent liv på exoplaneter

Læs mere om hvordan forskerne finder og udforsker exoplaneter, der måske kan være hjemsted for intelligent liv i rummet.

Læs også:

Liv i rummet

Forskere: Mystiske signaler kan være aliens

1 minut
Liv i rummet

Jupitermåne kan gemme oceaner af liv

8 minutter
Liv i rummet Enceladus
Liv i rummet

Hvor er chancen størst for liv i rummet?

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul