INTERVIEW: Kontroversiel astronom gør ufo-jagt videnskabelig

Avi Loeb tror, Solsystemet får besøg af ikkejordiske civilisationer. Harvard-professoren har stiftet Galileo Project for at søge efter fysiske spor af de fremmede, men mange astronomer er skeptiske.

Avi Loeb, Harvard-professor
© The Washington Post/Getty Images

Israelsk-amerikanske Avi Loeb er en anerkendt forsker, der har ydet store bidrag til vores viden om universet. Siden 1993 har Loeb arbejdet med astrofysik og kosmologi på Harvard University i USA, og han har desuden været videnskabelig rådgiver for præsident Trump.

Men i de seneste år er Avi Loeb blevet noget af en kontroversiel person blandt astrofysikere. Han har nemlig argumenteret ivrigt for, at det interstellare objekt ‘Oumuamua, der besøgte Solsystemet i 2017, må være en form for rumfartøj fra en fremmed civilisation.

Nu har han stiftet Galileo Project. Organisationen har som mål at identificere og nærstudere objekter, der kan være konstrueret af intelligensvæsener på fjerne planeter.

Avi Loeb, professor ved Harvard University

Avi Loeb er professor ved Harvard University og har bl.a. været videnskabelig rådgiver for den amerikanske præsident.

© Boston Globe/Getty Images

Hvad fik dig til at starte Galileo-projektet?

I 2021 afleverede Office of the Director of National Intelligence (der leder de amerikanske efterretningstjenester, red.) en rapport til den amerikanske kongres. Den handlede om flyvende objekter, som myndighederne ikke kunne identificere, og chefen for NASA, Bill Nelson, foreslog, at forskere skulle hjælpe med at finde ud af, hvad objekterne kunne være.

Jeg kontaktede straks NASA og tilbød min hjælp, men jeg fik intet svar.

Kort tid efter, sidst i juni 2021, blev jeg helt uventet kontaktet af nogle multimilliardærer, som var blevet inspireret af min bog “Extraterrestrial”. De gav mig nogle millioner dollars, og så besluttede jeg at etablere Galileo Project sammen med Frank Laukien, en af bidragyderne.

Er I begyndt at observere flyvende objekter?

Vi vil opstille en række instrumenter, der kan holde øje med himmelrummet – så at sige optage en video af himlen i det optiske og infrarøde område samt registrere radiobølger og lyd.

Med billeder i høj opløsning kan vi tolke, hvad vi ser på himlen, ved brug af kunstig intelligens-algoritmer. Vi har købt et computersystem til den del, og vi har allerede investeret cirka 250.000 dollars i instrumenterne, som vi er i gang med at teste. Når systemet opfylder vores krav, kan vi tage det i brug på udvalgte steder.

Jeg tror absolut, det er en mulighed, at vi får besøg af ikkejordiske civilisationer, men vi kan kun finde ud af det, hvis vi observerer himlen og indsamler data. Vi skal studere objekterne nøje i jagten på uomtvistelige beviser.

Hvordan går planerne om at finde meteorrester?

Vi har netop fået halvanden million dollar fra private sponsorer og er ved at planlægge ekspeditionen i detaljer.

Vi håber på at tage til Papua Ny Guinea i starten af 2023, og så vil vi finkæmme havbunden med en slæde med påmonterede magneter. På den måde vil vi opsamle fragmenter af den interstellare meteor, der gik i stykker over havet.

Det er tusind gange billigere at lede efter rester af en interstellar meteor på denne måde, end det vil være at jage et interstellart objekt med en rumsonde. Og hvis vi finder fragmenter, vil det være første gang, et menneske kan stå med materiale fra et stort objekt – på størrelse med en basketball – der ikke stammer fra Solsystemet. Det er aldrig sket før!

“Vi burde være fascinerede og begejstrede for at finde noget, vi aldrig har set før, og som måske kan være kunstigt fremstillet.” Avi Loeb, astrofysiker

Jeg tror, der er en chance for, at vi finder materiale fra ikkejordiske civilisationer. Vi betræder en sti, som ingen andre har betrådt før, og så er der gode chancer for at plukke de lavthængende frugter på vores vej.

Hvordan har andre forskere reageret?

Vi burde være fascinerede og begejstrede for at finde noget, vi aldrig har set før, og som måske kan være kunstigt fremstillet. Men mine kolleger siger, at vi ikke må overveje den mulighed, for det er en ekstraordinær påstand, som kræver ekstraordinære beviser.

Her siger jeg: Ekstraordinære beviser kræver ekstraordinær finansiering.

Det interstellare objekt, ‘Oumuamua

Loeb mener, det interstellare objekt, ‘Oumuamua, der blev opdaget i 2017, måske var solsejlet fra et fremmed rumskib.

© Ron Miller/SPL

For at tage et eksempel har vi brugt ti milliarder dollars på partikelacceleratoren LHC. Hvis vi tillader os selv at tro på, at objekter som ‘Oumuamua eller interstellare meteorer kan være kunstigt fremstillede, så kan vi finde ud af det for mindre end én procent af udgiften til LHC.

Det er et spørgsmål, der interesserer offentligheden såvel som myndighederne, så hvordan kan man sige, at man ikke vil beskæftige sig med det, fordi det er en ekstraordinær påstand? Det giver ingen mening!