Astronomer har gennem de seneste årtier fundet over 4000 exoplaneter omkring andre stjerner i Mælkevejen. Nogle af dem kan rumme liv og måske også intelligente civilisationer.
Men hvor synlige er vi selv set udefra? Det har forskere fra Cornell University i USA nu undersøgt. Svaret er, at vores klode og livstegnene på den kan ses fra 1004 stjerner, som ligger inden for en afstand på 326 lysår.
Forskerne tog udgangspunkt i den metode, vi selv bruger i jagten på exoplaneter, og den måde, vi leder efter livstegn på.
Sådan kan vi opdages
I de fleste tilfælde opdager astronomerne en exoplanet, ved at den set fra Jorden bevæger sig ind foran sin stjerne, så stjernens lys dæmpes lidt.
Atmosfæren afslører os
Hvis fremmede civilisationer skal opdage vores egen klode, skal de derfor befinde sig i en retning, så deres sigtelinje rammer både Solen og Jorden. Og har de først fundet vores planet, vil de pga. af sigtelinjen også have mulighed for se livstegn på den.
Den del af sollyset, som passerer gennem Jordens atmosfære, påvirkes af de stoffer, som er til stede, og derfor vil analyser af lysets bølgelængder fx afsløre livstegn som ilt og metan.
De fleste stjerner er gamle nok
95 procent af de 1004 stjerner er gamle nok til, at eventuelt liv på deres planeter har haft milliarder af år til at udvikle sig, ligesom livet også har haft på Jorden.
En af de stjerner, som er særlig interessante, er K2-155, som ligger 200 lysår væk, og som vi ved har en jordlignende planet i omløb om sig.
Men nye kandidater kan dukke op de kommende årtier, fordi stjernernes indbyrdes placering hele tiden ændrer sig.
I 2044 vil en anden stjerne, som også har exoplaneter og kun ligger 12 lysår væk, være i den rette position til at opdage os.