Elektrisk robot skal udforske Jupiters måne Europa

Elektrisk robot skal udforske havet på Jupiters måne

Jupiters måne Europa er dækket af et tykt lag is. Nu skal en elektrisk undervandsrobot udforske saltvandshavet under isen - hvor der måske kan findes liv.

9. september 2015

Havdyr som ål og blæksprutter er inspirationen til en ny robot, som forskere ved Cornell University i USA er i gang med at udvikle.

Robotten skal udforske det underjordiske hav på Jupiters måne Europa og bliver selvforsynende med energi. Ligesom en elektrisk ål producerer robotten selv energi. Den høster strøm fra magnetiske felter omkring Jupiter. Energien holder gang i robottens udstyr, heriblandt kameraer, men bruges også til elektrolyse af vand, hvor ilt og brint udskilles og lagres i de bevægelige dele af “dyret”.

Eksplosioner skyder måne-robot fremad på Europa

Når der er brug for fremdrift, kan de to gasser blandes til knaldgas. Eksplosionerne fra den vil få de bevægelige dele til skiftevis at udvide sig og trække sig sammen, så robotten svømmer.

Eksplosionerne kan også bruges som en slags jetmotor, som skyder robotten afsted ligesom en blæksprutte.

  1. Tentakler høster energi fra skiftende magnetiske felter omkring Jupiter.

  2. Energien bruges blandt andet til at spalte vandet i brint og ilt. De to gasser bliver oplagret i robotten.

  3. Et elastisk, selvlysende materiale dækker robotten og lyser omgivelserne op.

  4. Ilt og brint blandes til knaldgas. Eksplosionerne får robottens bevægelige dele til at bevæge sig, så den svømmer fremad. Knaldgassen kan også bruges som en jetmotor, som skyder robotten afsted.

Endnu findes robotten kun som en idé, men NASA tror så meget på den, at forskerne har fået 100.000 dollars i støtte til at gå videre med projektet under udviklingsprogrammet Innovative Advanced Concepts, NIAC. Formålet med programmet er at gøre science fiction til virkelighed.

Jupiters måne Europa skal udforskes

Bliver robotten til virkelighed, kan den måske komme med til Europa, når NASA – efter planen – opsender en ubemandet sonde til Jupiter-månen i 2021. Læs mere om missionen til Jupiters måne Europa i artiklen:

LIV PÅ EUROPA?

Europa har en diameter på omkring 3000 km. Overfladen består af et tykt lag is, og nedenunder findes et hav med saltvand, som kan rumme levende organismer. Læs mere her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.