Utah Department of Public Safety

Mystisk søjle i ørkenen puster liv i alien-teorier

En metalsøjle midt i Utahs ørken har straks rettet mistanken mod det ydre rum. Vi tager temperaturen på den mærkværdige monolit – og en række andre alien-fænomener.

Da en godt tre meter høj, trekantet søjle af aluminium for nylig dukkede op i Utahs ørken, opstod spørgsmålet helt naturligt:

Hvem har placeret monolitten der – og hvorfor?

Alu-søjlen ligner til forveksling en søjle fra filmen "Rumrejsen År 2001", hvor pilen hurtigt peger mod rumvæsener. Og på samme måde blev den nye søjle snart kædet sammen med overjordisk liv mange steder på internettet.

Nu er den nittede aluminiumsøjle imidlertid forsvundet igen, formentlig fjernet af fire mænd midt om natten.

Billeder fra Google Earth viser desuden, at søjlen er rejst mellem august 2015 og oktober 2016. Nogle mener, at kunstnere står bag. Andre gætter på en forbindelse til film- og tv-optagelser i området, fx sci-fi-serien ’Westworld’, der optog få kilometer derfra i 2016.

Selvom det mystiske forløb har fået rygterne til at svirre, er én ting er sikkert: Aliens er der ingen, der har observeret i ørkenen.

Tidligere videnskabelige undersøgelser har da også jaget en tyk pæl igennem lignende alien-fænomener – og her dykker vi ned i tre af de mere kendte:

1. Mikroovn tegnede korngraffiti

Korncirkler på en mark i Alsace, Frankrig

Korncirkler er fundet over hele verden. De blev udbredt i 1970'erne, men langt tidligere eksempler er kendt.

© Shutterstock

Påstand: ”Enorme mønstre præget i kornmarker er beskeder fra fremmede civilisationer.”

Forklaring: Korncirklernes matematisk indviklede og præcise mønstre bliver brugt som argument for, at mennesker umuligt kan stå bag fænomenet. Teorien har fået vind i sejlene, fordi de væltede kornstrå er bøjede, hvor de burde være knækket.

Svagheder i korn efter det er blevet tromlet fladt i en korncirkel

Øverst ses normale kornstrå fra hvede, mens stråene nederst stammer fra en korncirkel. Her er samlingerne med en ukendt teknik blevet forlænget og bøjet.

© Talbott et al.

Men i 2010 viste en amerikansk biofysiker, at svagheder i kornstråene kan kan dannes med en magnetron – der skaber mikrobølger – fra en ganske almindelig mikrobølgeovn og et 12 volts-batteri. Derefter kan kornet let lægges fladt ned, mens præcisionen holdes med hjælp fra moderne værktøj som laservaterpas og præcis satellitdata.

I 1991 erkendte to britiske kunstnere, at de siden 1970’erne havde dannet korncirkler i det sydlige England.

2. Civilisation på Mars var skyggespil

Hvad der tilsyneladende ligner et ansigt, er i virkeligheden en stenformation med skygger.

Nederst til højre ses Mars-ansigtet. Det store billede er taget i 2007 fra Mars Reconnaissance Orbiter.

© NASA/JPL/University of Arizona

Påstand: ”Resterne af en hedengangen civilisation kan ses på Mars’ overflade.”

Forklaring: Da sonden Viking 1 i 1976 fløj forbi Mars, tog den et billede, der skabte furore. Aftegningen af et ansigt viste sig tydeligt i marsstøvet på den nordlige halvkugle, og nogle mente, det var spor efter en ældgammel civilisation.

Siden har nye, detaljerede billeder fra området vist, at ansigtet er intet andet end en skyggeformation på en forblæst klippe. Desuden har senere undersøgelser vist, at liv på Mars sandsynligvis højest kan have været på et mikrobiologisk stadie.

3. Kamera fremmaner UFO

En UFO krydser himlen og bliver filmet af jagerfly.

I den såkaldte Gimbal-video roterer et objekt tilsyneladende på himlen med stor fart.

© US Navy

Påstand: ”Fremmede civilisationer besøger Jorden i rumskibe.”

Forklaring: De fleste UFO’er har en naturlig forklaring i form af fx tordenfænomenet røde feer eller vejrballoner, der ikke indgår i oversigter over flytrafik.

Tre umiddelbart uforklarlige observationer har imidlertid øget opmærksomheden omkring UFO’er. I de tre tilfælde ser et objekt observeret fra et amerikansk jagerfly ud til at bevæge sig med mellem 100 og 1000 g – dvs. tyngdekraftens acceleration, der ved Jordens overflade er 1.

Selvom myndighederne ikke umiddelbart kan fastslå forklaringen på observationerne, er eksperters vurdering, at de infrarøde kameraer slører objektets form, mens en trackingmekanisme i kameraet får det til at ligne, at de roterer.

Slutteligt kan fænomenet 'parallakse' forklare farten. Et mellemliggende objekt kan nemt se ud som om, at det bevæger sig enormt hurtigt i forhold til baggrunden – hvilket fx kan opleves ud af et togvindue.

Se en forklaring på 'parallakse' her: