Nu jagter forskere aliens i havet
I årtier har vi forgæves lyttet efter signaler fra rumvæsener, men måske skal vi hellere lede efter spor af deres fartøjer. I 2014 fik Jorden besøg af et ukendt objekt fra et andet solsystem – nu vil forskere fiske stumperne op af dybet.

Den 8. januar 2014 blev himlen nord for Papua Ny Guinea oplyst af en glødende ildkugle. Cirka 300 km fra øen Manus bragede en meteor ned gennem Jordens atmosfære, og stumper af den regnede ned i havet.
Nu drager et hold astronomer afsted på en helt speciel fisketur. Ekspeditionsskibet skal på bundfiskeri dér, hvor meteoren faldt ned i Stillehavet. Fiskekrogen er udskiftet med kraftige magneter, for forskerne er på jagt efter resterne af et fremmed rumfartøj.
Det var nemlig ikke et helt almindeligt objekt, der bragede ind i Jordens atmosfære i 2014. Meteoren kom ikke fra Solsystemet, men fra et andet stjernesystem langt herfra – og ifølge forskerne kan det ikke afvises, at meteoren i virkeligheden var en genstand fremstillet af ikkejordiske væsener.
Bag den usædvanlige ekspedition står organisationen Galileo Project med den prominente Harvard-astrofysiker Avi Loeb i spidsen. Organisationen har til formål at lede efter kunstigt fremstillede objekter fra fremmede civilisationer – vel at mærke på videnskabelig vis.

Objektet ‘Oumuamua besøgte Solsystemet i 2017 og var den første gæst fra en fremmed verden, der blev opdaget.
Fire fremmede objekter har besøgt os
Besøgende fra andre stjernesystemer kaldes interstellare objekter. Nogle af dem forlader Solsystemet igen med høj fart, mens andre rammer Jordens atmosfære og ender ituslåede på overfladen.
2014: Militæret registrerede en meteor
Den 8. januar 2014 ramte et objekt Jordens atmosfære med meget høj hastighed. Det blev registreret af militære sensorer, og i 2019 identificerede astrofysikerne Avi Loeb og Amir Siraj objektet som en interstellar meteor.
2017: ʻOumuamua var helt usædvanlig
Det første interstellare objekt, ʻOumuamua, blev opdaget i oktober 2017 ved hjælp af det hawaiianske Pan-STARRS-teleskop. ʻOumuamua er enten meget aflang eller helt fladtrykt og ligner ikke noget andet i Solsystemet.
2017: Objekt slog ned i Atlanterhavet
En meteor besøgte Solsystemet i 2017 og slog ned i Atlanterhavet vest for Portugal den 9. marts. Objektet blev registreret af militære sensorer og er senere identificeret som en interstellar meteor af Avi Loeb og Amir Siraj.
2019: Borisov lignede en almindelig komet
I august 2019 fik amatørastronomen Gennadij Borisov øje på en ny komet på himlen. Den viste sig at komme fra et fremmed stjernesystem og blev døbt 2I/Borisov. Bortset fra en unik bane opfører den sig som Solsystemets kometer.
Jagten efter meteorfragmenter på havbunden er kun begyndelsen. Den privatfinansierede organisation vil også opstille højteknologiske målestationer rundtom på kloden, som konstant skal afsøge himlen for ikkejordiske besøgende – populært sagt ufoer. Målet er én gang for alle at finde et kvalificeret svar på spørgsmålet: Har Jorden fået besøg fra rummet?
Vi skal finde fremmede fartøjer
I årtier har astrofysikere skannet himmelrummet for signaler fra rumvæsener i form af radiobølger eller laserstråler.

Hidtil har vi kun lyttet efter fremmede intelligensvæseners signaler. Nu vil Galileo-projektet lede efter deres rumfartøjer.
Men indtil nu har den såkaldte SETI-forskning (Search for Extraterrestrial Intelligence) kun opfanget tavshed. Det har nu fået astrofysikere som Avi Loeb til at mene, at det vil være mere meningsfuldt at lede efter ikkejordiske genstande – SETI skal med andre ord suppleres med SETA (Search for Extraterrestrial Artifacts).
Avi Loeb har samlet en gruppe forskere, ingeniører, ufo-entusiaster og velhavende sponsorer i det ambitiøse Galileo Project, som både vil søge efter ufoer på Jorden og interstellare objekter i rummet.
Da de amerikanske Pioneer- og Voyager-sonder blev sendt afsted i 1970’erne, var de forsynet med hilsner til de intelligente væsener, der eventuelt finder dem engang om flere tusind eller millioner af år.
På samme måde kan vi mennesker være heldige at opdage en rumsonde, der blev opsendt af andre intelligensvæsener for længe siden – og måske har Jorden allerede fået besøg.

To guldbelagte plader med lyde og billeder fra Jorden blev opsendt med Voyager-sonderne i 1977. Engang bliver de måske fundet af intelligente væsener.
Hvis en rumsonde fra en fremmed verden sætter kursen direkte mod vores klode, rammer den først Jordens atmosfære. På grund af gnidningsmodstanden vil objektet og luften omkring det blive opvarmet til flere tusind grader og begynde at gløde og lyse op.
NASA’s center for nærjordsobjekter (CNEOS) holder et vågent øje med asteroider og kometer, der kommer tæt på Jorden, og centeret vedligeholder en database over de meteorer – objekter, som kommer ind i Jordens atmosfære – der lyser kraftigst op.
Data om disse såkaldte ildkugler eller bolider kommer fortrinsvis fra den amerikanske stat. Militæret og efterretningstjenesterne vil gerne kunne opdage raketter og missiler, og som en sidegevinst registreres meteorerne også.

Meteorer lyser op i atmosfæren, og NASA registrerer alle større lysglimt. Nogle af meteorerne kan stamme fra andre solsystemer. Blå er mindst energirig, og rød mest.
I april 2022 gik det amerikanske militær med til at frigive flere årtiers data, så alverdens forskere nu kan dykke ned i et arkiv med 932 ildkugler.
Meteoren var stærkere end jern
Allerede før militæret havde offentliggjort de nøjagtige data om ildkuglerne, var Avi Loeb og astrofysiker Amir Siraj gået på jagt efter interstellare meteorer. I de sparsomme data, der var til rådighed i 2019, fandt de en meteor, der slog ned ved Papua Ny Guinea i 2014.
90 cm var diameteren på den interstellare meteor, der ramte Jorden i 2014 og landede i Stillehavet.
Meteoren ramte Jordens atmosfære med en voldsomt høj fart på cirka 160.000 km/t, og en nærmere analyse af banen viste, at det hurtige objekt ikke kunne stamme fra Solsystemet, men måtte være kommet udefra.
Objektet havde en diameter på cirka 90 cm, og det ser ud til at være gået i stykker 18,7 km over jordoverfladen. Dermed nåede det længere ned igennem atmosfæren, end meteorer typisk gør, før de smuldrer på grund af luftmodstanden.
Mystisk objekt slog ned i Stillehavet
Forskerne i Galileo Project er på jagt efter objekter, der stammer fra ikkejordiske civilisationer. Det første mål er stumperne af en interstellar meteor, der landede i Stillehavet i januar 2014.

1. Kameraer registrerer ildkugle på himlen
Da meteoren ramte Jordens atmosfære med meget høj fart, lyste den op som en glødende ildkugle og blev registreret af kameraer. Objektets åbne bane fortalte astrofysikerne, at det ikke kunne stamme fra vores eget solsystem.

2. Forskerne beregner nedslagsstedet
Luftmodstanden i atmosfæren slog meteoren i småstykker, og ud fra ildkuglens bane kunne forskerne beregne, at de mange små meteorstumper landede i Stillehavet et sted nord for Papua Ny Guinea, 300 km fra øen Manus.

3. Stumperne opsamles på havbunden
Forskerne vil afsøge et 100 km2 stort område med en magnetisk slæde, der trækkes hen over havbunden. Metoden er tidligere blevet anvendt til at hente almindelige meteorstumper fra Solsystemet op af havet.
På baggrund af beregninger af trykpåvirkningen har Avi Loeb og Amir Siraj da også konkluderet, at den interstellare meteor bestod af et materiale med langt større styrke end jern. Det gør den ekstra interessant at undersøge nærmere, da fremmede civilisationer netop kan tænkes at bruge meget holdbare materialer.
Ud fra meteorens bane, og hvor den gik i stykker, har de to forskere beregnet, at stumperne af den – meteoritterne – må være landet inden for et 100 km2 stort område af Stillehavet nord for Papua Ny Guinea.
Her vil Galileo Project-forskerne trække en plastikslæde med stærke magneter frem og tilbage over havbunden i en dybde af cirka 1700 m. Ekspeditionen ventes at blive sendt afsted i løbet af 2023.

Forskere har tidligere opsamlet almindelige meteorstumper ved at trække magneter hen over havbunden. Galileo Project vil for første gang fiske interstellare meteorstumper op.
At meteoren var usædvanlig solid og kom fra et andet stjernesystem, betyder selvfølgelig ikke nødvendigvis, at den er skabt af aliens. Den kan fx være et metallisk objekt, der blev skudt ud af en stjerne, da den eksploderede som en supernova.
Men muligheden af, at stumperne på havbunden er rester af et fremmed rumfartøj, styrkes ifølge Loeb af en anden interstellar gæst, ‘Oumuamua, der blev observeret i 2017. Beregninger tyder på, at ‘Oumuamua havde en meget usædvanlig pandekageform, og Loeb har fremsat den kontroversielle teori, at objektet var det løsrevne solsejl fra et fremmed rumskib.
Forskere vil helt tæt på de fremmede
Måske får Solsystemet besøg af rumfartøjer fra fremmede verdener. For at opdage dem vil Galileo Project afsøge himlen automatisk – og måske kan vi endda optage forfølgelsen og komme helt tæt på dem en dag.

1. Teleskoper skanner himlen konstant
Hver nat affotograferer bl.a. det hawaiianske Pan-STARRS1-teleskop himmelrummet. Time for time sammenligner en computer billederne, og hvis et nyt interstellart objekt som ‘Oumuamua dukker op, får astronomerne automatisk besked.

2. Banen afslører fremmed objekt
Flere teleskoper rettes mod objektet og følger det over flere døgn for at bestemme dets bane. Mens Solsystemets planeter, asteroider og kometer har lukkede baner, har interstellare objekter en åben, såkaldt hyperbolsk bane (gul).

3. Rumsonde optager forfølgelsen
I fremtiden kan et rumfartøj ligge på lur i rummet og optage forfølgelsen af det interstellare objekt, inden det forlader Solsystemet igen. Sensorer kan afgøre, om objektet er naturligt eller skabt af en fremmed civilisation.
Når det store Vera C. Rubin-teleskop i Chile bliver taget i brug, får forskerne langt bedre mulighed for at opdage flere interstellare objekter, der passerer gennem Solsystemet. Men Loeb og de øvrige forskere i Galileo Project vil også søge efter mulige fremmede gæster langt tættere på – i Jordens atmosfære.
I årenes løb har der været talrige mere eller mindre udokumenterede ufo-observationer rundtomkring på Jorden, men i juni 2021 offentliggjorde det amerikanske forsvar en rapport om 144 observationer af UAP’er (unidentified aerial phenomena), som de ofte kaldes i dag.
Samtidig blev en række videoer af flyvende fænomener frigivet. Den amerikanske regering har intet bud på, hvad observationerne egentlig viser, men Galileo-projektet vil forsøge at løse gåden ved systematisk at indsamle videnskabelige data.

USA’s regering har offentliggjort videoer af uforklarlige flyvende objekter. Avi Loeb vil skabe et netværk af sensorer for at afgøre, om Jorden får besøg fra rummet.
Cirka 400 steder rundtomkring på kloden vil forskerne opstille højteknologiske målestationer, der døgnet rundt skal afsøge himlen med kameraer og andre former for sensorer som radarer, mikrofoner, geigertællere og magnetometre. Den første målestation er allerede opstillet og testes i øjeblikket på taget af en bygning på Harvard University.
Hvis pengene rækker, og alle de ambitiøse planer bliver til virkelighed, vil Galileo-projektet give jagten på ikkejordiske civilisationer en solid opgradering.
Avi Loeb ved ikke med sikkerhed, om Jorden får besøg fra andre verdener. Men han er overbevist om, at det kræver en systematisk videnskabelig indsats at opdage det, hvis det sker.