Nu lander rumprøver i hobetal

Vi ved ikke, hvordan livet opstod i Solsystemet, men en kapsel med støv fra Mars kan måske give os svaret. Nu tager en stribe missioner stykker af kloder, kometer og asteroider med hjem fra rummet. Med prøverne kan vi afgøre, om vi er alene i rummet.

Livets hemmelighed kan gemme sig i rumstøv

Et hold teknikere ankommer i helikopter til et ørkenområde i Utah, hvor en rumkapsel lige er landet med faldskærm i det tørre støv. Der er ingen mennesker ombord, men den rummer en uhyre værdifuld last forseglet i en hermetisk lukket prøvebeholder: småsten, grus og støv indsamlet på asteroiden Bennu 334 millioner kilometer fra Jorden.

Nu kan forskerne analysere de små stykker af asteroiden. I takt med at stofferne i klippematerialet åbenbarer sig under mikroskopet, vil forskerne minutiøst notere sig fundene og lede efter ledetrådene, der kan hjælpe med at besvare nogle af astronomiens helt centrale spørgsmål: Hvordan kom Solsystemet til at se ud, som det gør i dag? Hvor kom Jordens vand fra? Og ikke mindst: Hvordan opstod livet?

NASA-missionen til Bennu, som vender hjem denne måned, er dog kun en smagsprøve på, hvad vi kan bringe fra rummet til Jorden i de kommende år.

Adskillige ambitiøse missioner, der skal hente prøver hjem – de såkaldte sample-return-missioner – er så småt på vej mod affyringsramperne.

Sample-return-missioner har allerede lært os en masse om Månen, Solen, kometer og asteroider, men forskerne mangler stadig svar på en stribe spørgsmål om skabelsen af Solsystemets objekter – og livet.

De kommende missioner vil bl.a. give os nye indsigter i Månens fødsel og Mars’ måner.

Og måske kan støv fra Mars opsamlet i små metalrør og fløjet de mange millioner kilometer til Jorden vise os, om der har været liv på den røde planet.

Astronauter tog første prøver

Den første rummission nogensinde, der tog prøver, var den første bemandede mission til Månen i juli 1969: Apollo 11.

Prøverne kunne bl.a. fortælle forskerne, at Månen er knastør, og at der ikke er spor efter liv.

I løbet af seks Apollomissioner blev hele 382 kilo støv og sten bragt hjem fra Månens overflade.

Og yderligere to kilo månestøv er blevet hentet til Jorden af ubemandede månesonder fra Sovjetunionen og Kina.

På missionen Apollo 12 indsamlede astronauten Alan Bean støv fra Månens overflade

På missionen Apollo 12 indsamlede astronauten Alan Bean støv fra Månen, som blev transporteret med tilbage til Jorden, hvor forskere kunne analysere prøven i et laboratorium.

© NASA/MSFC

Men trods de mange månemissioner og undersøgelser af materialet er der stadig meget, vi ikke ved om Månen.

Forskerne forstår fx ikke helt, hvorfor den side af Månen, der altid vender mod Jorden, har flere mørke sletter af størknet lava end Månens bagside.

Det kan en sample-return-mission hjælpe med at afklare.

Meteoritter er forurenede

Geologer, kemikere og fysikere har analyseret klippestykker fra rummet længe før Apollomissionerne. Langt de fleste har været stykker af asteroider.

De ældste meteoritter – som asteroidestykkerne hedder, når de lander på Jordens overflade – er 4,568 milliarder år gamle, så i dag mener astronomerne, at det må være Solsystemets alder.

Analyser af meteoritter bliver besværliggjort af, at det er svært at afgøre, præcis hvor klippestykkerne er kommet fra.

Desuden smelter deres overflade i atmosfæren, og derfor forsvinder flygtige stoffer som fx vand på vejen. Dertil kommer, at meteoritterne bliver forurenet af jordisk materiale.

Derfor foretrækker forskerne analyser af støv og partikler, som er hentet hjem til Jorden fra uberørte objekter ude i rummet.

Sådanne prøver har allerede givet os en række indsigter i Solsystemets sammensætning.

Små partikler giver et væld af viden

Siden slutningen af 1960’erne har både bittesmå støvkorn fra kometer og asteroider samt atomer udsendt af Solen hjulpet os med at fortælle historien om Solsystemet og dets udvikling igennem 4,6 milliarder år.

Ken Ikeda Madsen

1. Månen blev skabt ved en kollision

Analyser af støv og sten fra Månen viser, at Jorden og Månen ligner hinanden i sammensætning. Derfor mener forskerne nu, at begge kloder er resultatet af et sammenstød mellem den tidlige jordklode og en anden protoplanet.

Missioner: Apollo 11-12, 14-17
Mål: Månen
Opsendt: 1969-1972
Retur: 1969-1972

Ken Ikeda Madsen/NASA/Robert Markowitz

2. Kometstøv kom fra det indre Solsystem

Kometer stammer fra de yderste, iskolde egne af Solsystemet, men støv fra kometen Wild 2 består af mineraler dannet tættere på Solen. Det tyder på, at materiale fra det indre Solsystem er endt meget længere ude.

Mission: Stardust
Mål: kometen Wild 2
Opsendt: 1999
Retur: 2006

Ken Ikeda Madsen/NASA/JPL-Caltech

3. Solvind viste Solens iltindhold

Genesis-sonden indsamlede atomer fra Solen – den såkaldte solvind. Atomerne viste, at Solen rummer mindre tung ilt end Jorden, fordi ultraviolette stråler fra Solen spaltede kuliltemolekyler inderst i det ganske unge Solsystem.

Mission: Genesis
Mål: solvinden
Opsendt: 2001
Retur: 2004

Ken Ikeda Madsen/ESA/NASA/SOHO

4. Asteroider kan have hjulpet livet på vej

I støv og grus fra Ryugu har japanske forskere fundet 23 forskellige aminosyrer. Det støtter teorien om, at asteroider kan have leveret de molekyler, der udgør byggestenene til alle former for liv.

Mission: Hayabusa-2
Mål: asteroiden Ryugu
Opsendt: 2014
Retur: 2020

Ken Ikeda Madsen/JAXA

Mange videnskabelige instrumenter er for store, tunge eller strømslugende til rummissioner, fx elektronmikroskoper, som kan se 1000 gange flere detaljer end almindelige mikroskoper.

På Jorden har vi fx også udstyr til at lave en såkaldt petrografisk analyse, der afslører forskellige mineraler og strukturer i en prøve.

384 kilo sten, grus og støv er i alt blevet hentet til Jorden fra rummet. Størstedelen stammer fra Månen.

Hvis klippen er fragmenteret, kan det betyde, at den har været udsat for fx et sammenstød med et andet himmellegeme, og hvis den rummer glaspartikler, må materialet have været smeltet.

I laboratorierne kan forskere også finde isotoper – forskellige udgaver af samme grundstof – som kan vise, hvornår materialet blev dannet.

Den type analyser kan også fortælle, om Jordens vand kan være kommet fra asteroider eller kometer.

Rumsonden OSIRIS-REx opsamlede småsten og støv fra overfladen af asteroiden Bennu

I 2020 opsamlede rumsonden OSIRIS-REx småsten og støv fra overfladen af asteroiden Bennu. Nu lander materialet endelig på Jorden.

© NASA/Goddard/University of Arizona

Når OSIRIS-REx-missionen lander denne måned med prøver fra asteroiden Bennu, er det anden gang på få år, at den manøvre er blevet gennemført af forskerne.

Den 5. december 2020 landede den japanske mission Hayabusa-2 med 5,4 gram støv og grus fra asteroiden Ryugu.

Støvet har vist sig at rumme mange af de komplekse, kulstofholdige molekyler, der er nødvendige for at skabe liv.

Meteornedslag på den unge jordklode kan måske have hjulpet livet på vej. Derfor kan undersøgelser af materiale fra asteroider som Bennu og Ryugu ikke bare hjælpe astrofysikerne med at skrive Solsystemets historie, men også bringe dem et skridt tættere på at løse gåden om livets opståen på Jorden.

Nu gælder det Mars

Mange flere missioner, som skal hente prøver hjem, er på vej.

Selvom Månen er den klode, vi har flest prøver fra, har vi faktisk aldrig hentet materiale fra bagsiden, som altid vender væk fra Jorden. Det vil Kina ændre på med missionen Chang’e 6, der især skal give os ny viden om Månens dannelse for mere end fire milliarder år siden.

Men det helt store mål for forskerne bag de kommende sample-return-missioner er Mars og dens måner.

“Prøver som denne vil revolutionere vores forståelse af universet og af os selv.” NASA’s tidligere topchef Jim Bridenstine om prøven fra asteroiden Bennu

Japan sender rumfartøjet MMX (Martian Moons eXploration) til marsmånen Phobos, Kina har planer om en mission til Mars kaldet Tianwen-3, og USA arbejder sammen med Europa om missionen kaldet Mars Sample Return.

Siden 2021 har NASA’s store marsrover Perseverance været på farten i det, der ligner et udtørret floddelta, og opsamlet en række boreprøver.

I dag er Mars en kold ørkenplanet, hvor overfladen bombarderes af kosmisk stråling, men engang var Mars både varmere og vådere end i dag, og et magnetfelt kan have beskyttet planeten mod den værste stråling. Det er slet ikke utænkeligt, at livet kan være opstået her.

Prøverne, som opbevares i forseglede cylindre, skal først placeres ombord på en lille raket, som bliver kastet op i luften af et robotfartøj.

I luften antænder raketten sin motor og flyver op til et rumfartøj, som er i kredsløb om Mars. Her bliver prøverne til sidst placeret i en kapsel, som skydes afsted mod Jorden.

Når forskerne får fingre i prøverne, bliver det især spændende, om de rummer spor efter forhistorisk liv.

Marsstøv kan rumme spor efter liv

Tre missioner i Solsystemet skal give os ny værdifuld viden om skabelsen af både vores egen og Mars’ måner. Og så skal en kæmpe mission hente prøver hjem fra Mars og gennemgå dem for tegn på liv på vores naboplanet.

Den kinesiske rumsonde Chang’e 6 lander på Månen i 2025
© CNSA/CAS

1. Kina tager til Månens bagside

Den kinesiske rumsonde Chang’e 6 lander på Månen i 2025 og indsamler de første prøver nogensinde fra Månens bagside. Prøverne vil hjælpe forskerne med at forklare, hvordan Månen blev skabt.

Sonden MMX opsamlede i 2026 opsamler støv og grus på marsmånen Phobos
© JAXA

2. Japan samler støv fra marsmåne

I 2026 opsamler sonden MMX støv og grus på marsmånen Phobos. Med prøven kan forskerne afklare, om Mars’ to små måner er asteroider indfanget af Mars’ tyngdekraft eller blev skabt ved et sammenstød mellem Mars og et andet objekt.

Marsroveren Perseverance borer prøver op fra Jezerokrateret
© NASA/JPL-Caltech

3. Boreprøver fra Mars kan rumme livstegn

Marsroveren Perseverance borer prøver op fra Jezerokrateret. I 2030 overføres prøverne til en raket, der flyver op til et rumfartøj, som sender prøverne mod Jorden. Prøverne kan rumme spor efter forhistorisk liv på planeten.

Selvom det er usandsynligt, at der findes liv på Mars i dag, forbereder rumfartsorganisationerne sig for en sikkerheds skyld på, at prøverne fra Mars kan rumme levende organismer, som ikke må slippe fri på Jorden.

Derfor vil de forskningslaboratorier, der bygges til at tage imod marsprøverne, have samme sikkerhedsniveau som de laboratorier, der håndterer ekstremt farlige mikroorganismer som fx de virus, der forårsager ebola.

NASA afprøver en lille raket, der skal fragte boreprøver fra Mars til et rumfartøj i kredsløb om planeten

NASA er ved at afprøve den lille raket, der skal fragte boreprøver fra Mars til et rumfartøj i kredsløb om planeten. Det skal ske ved, at raketten bliver kastet op i luften fra en platform og i samme moment antænder sin motor.

© NASA/JPL-Caltech

Det vil være en sensation uden lige, hvis forskerne kan konkludere, at livet engang opstod på Mars uafhængigt af livet på Jorden.

Det vil nemlig betyde, at liv dukker op, så snart der er mulighed for det. Så vil der sandsynligvis også være liv på mange andre planeter rundtomkring i Mælkevejen og i andre galakser.

En lille håndfuld marsstøv kan blive beviset på, at vi ikke er alene i universet.