Prins Joachim: Vi kan ikke være de eneste levende væsener i universet

I programmet "Den nye rumalder" på Radio4 giver prins Joachim udtryk for sin fascination af rummet og for, at han tror på liv derude.

Ligesom du formentlig har stillet dig selv spørgsmålet om, hvorvidt der findes liv i rummet, så har prins Joachim gjort det samme.

I programmet "Den nye rumalder" på Radio4 er han i en samtale med vært, Thomas Schumann, og professor ved SDU Space, John Leif Jørgensen, faktisk ganske klar i mælet.

“Hverken ved sandsynlighedsberegning eller tendenslodtrækning kan vi være de eneste levende væsener i det her univers - der må være andre,” siger prins Joachim.

Han forklarer desuden, at det både er tanken om liv i rummet, men også fascinationen af, at rummet er den næste horisont for menneskeheden på samme måde havet var det for Columbus.

“Vi kender alt på denne klode, men der er noget mere derude,” uddyber han.

Livslang fascination

For prins Joachims vedkommende strækker interessen for rummet sig helt tilbage til barndommen - måske endda til et særdeles skelsættende år for rumfarten.

“Da jeg som spæd blev døbt i Aarhus i 1969, satte Neil Armstrong fødderne på månen for første gang. Jeg ved ikke, om der var en forbindelse,” griner prins Joachim og uddyber:

“Jeg kan også huske, hvordan jeg i min tidlige barndom i det sydvestlige Frankrig, hvor der hverken var lys til at ødelægge nattesynet eller nattehimlen, kunne ligge og kigge på stjerner, tale om simple stjernebilleder, se stjerneskud og en satellit i ny og næ sammen med min far.”

Fokus på rumsamarbejde

Når forsvarsafdelingen på Den Danske Ambassade i Paris den 8. november er medarrangør af et stort space-event i Toulouse, bliver det med prins Joachim i en fremtrædende rolle.

"Hverken ved sandsynlighedsberegning eller tendenslodtrækning kan vi være de eneste levende væsener i det her univers - der må være andre." Prins Joachim, forsvarsattaché og brigadegeneral

Prinsen skal i sin egenskab af brigadegeneral og forsvarsattaché blandt andet holde åbningstalen samt afslutningstalen og agerer desuden ordstyrer ved flere lejligheder, hvilket han ser frem til.

“Det handler både om beskyttelse af egne aktiver oppe i rummet, men også om beskyttelse af det, vi skal kunne hernede på jorden. Og så er der også en forsvarsindustriel interesse, som vi forsøger at fremme,” siger prins Joachim.

Et andet andet vigtigt aspekt ved eventet er, ifølge prinsen, at lære af hinanden og vise, at vi i Danmark kan en masse, selvom vi ikke fylder så meget på den internationale rumscene som Frankrig.

“Det er her er ikke en messe, hvor alverdens rumspecialister kommer for at uddele visitkort. Det er en messe, hvor vi er inde at matchmake, og det er sjovt,” slutter han.