Saturns måne kan huse liv

En ny computermodel af Enceladus viser, at månens næringsrige hav kan være mere end 1 mia. år gammelt – og det øger chancen for at finde liv.

© NASA

Saturns måne Enceladus er en af Solsystemets bedste kandidater til at huse liv.

Det hav, som gemmer sig under månens isdække, har alle forudsætninger: vand, energi og kemiske byggesten fra månens inderste kerne.

Og en ny opdagelse har netop gjort Enceladus endnu mere interessant.

Det viser sig, at havet kan være flere mia. år gammelt – forskerne mener, at tid er en vigtig faktor for, at liv kan opstå.

Månen ligner en livløs isklode, men da rumsonden Cassini på sine missioner mellem 2014 og 2017 kom helt tæt på, afslørede den, at Enceladus har et sprudlende hav under isen.

Gennem revner i isen ved sydpolen spyer gejsere vanddamp, mineraler og gas ud i rummet fra varme kilder på havbunden. Indtil videre har det været en gåde, hvor energien kom fra.

Men nu har europæiske og amerikanske forskere fodret en computermodel med Cassinis nyeste data og fundet en mulig forklaring:

Enceladus’ klippekerne er ikke fast, men porøs med 20-30 procents tomrum. Derfor vil sten i kernen gnide imod hinanden i takt med Saturns skiftende tiltrækningskraft, når månen kredser i en oval bane om Saturn.

Friktionen skaber varme og tilstrækkelig energi til at holde havet flydende og sende gejsere op gennem isen. Modellen viser også, at varmepumpen har arbejdet i milliarder af år, hvilket øger chancen for liv.

Porøs kerne skaber livszoner

Vand siver ned i Enceladus’ undergrund og opvarmes, så mineraler og varme frigives til månens hav