Tidslinje: V2 kickstartede rumalderen

Med Wernher von Braun ved roret sikrer Nazityskland sig ­historiens første rumraket. Men snart får Sovjetunionen overtaget, skarpt forfulgt af USA, der begge baserer deres teknologi på von Brauns V2-raket.

NASA

 • Robert H. Goddard med den første flydende brændstofs-raket.

  1926: Ny rakettype går i vejret

  Amerikaneren Robert H. Goddard opsender ­historiens første raket med flydende brændstof. Raketten, der blot er tre meter høj, flyver i 2,5 sekunder og når 12 meter til vejrs.

 • V2-raket.

  1944: Naziraket når rumgrænsen

  Den 20. juni gennemborer ­V2-­raketten for første gang den magiske 100 kilometer-­grænse til det ydre rum. Raketten når i alt 176 kilometer op over Jordens overflade.

 • Wernher von Braun med sin totrinsraket.

  1949: Første totrinsraket letter

  V2-rakettens fader, Wernher von Braun, når med sin amerikanske videreudvikling, RTV-G-4 Bumper, en rekordhøjde på 400 kilometer. Raketten bruger en V2 som løfteraket og har en sonderaket monteret i spidsen.

 • Jupiter-C-raketten præsenteres.

  1956: Jupiter-C smadrer alle fartrekorder

  Ved en prøveaffyring fra Florida når von Brauns Jupiter-C-raket den svimlende ­hastighed af 20.000 km/t og tilbagelægger hele 5400 kilometer. Det er ny rekord.

 • Sputnik 1.

  1957: Sovjet opsender første satellit

  Med den russiske raketchef Sergej Koroljovs R-7-løfteraket, der bygger på V2-teknologi, brager ­Sovjetunionen den 4. oktober ­verdens første satellit, Sputnik 1, ud i rummet.

 • Laika i Sputnik 2-kapslen.

  1957: Russisk hund går i kredsløb

  Som det første levende væsen kommer hunden Laika i kredsløb om Jorden i den ­sovjetiske ­satellit Sputnik 2. Forsøgshunden dør af ­overophedning efter få dage.

 • Jupiter-raketten sender Explorer 1 afsted.

  1958: USA får sin første satellit afsted

  Med von Brauns Jupiter-raket sender USA sin første satellit, Explorer 1, ud i rummet og i kredsløb. Jupiters første løftetrin er en Red­stone-raket direkte afledt af V2.

 • Vostok 1-rumkaplsen.

  1961: Russerne kommer først i rummet

  Den sovjetiske kosmonaut Jurij Gagarin bliver den 12. april det første menneske i rummet. Han udfører et kredsløb om Jorden i rumkapslen Vostok 1.

 • Astronauten Alan B. Shepard.

  1961: Amerikanerne får en mand sendt op

  Som deltager i Mercury-programmet bliver astronauten Alan B. Shepard den 5. maj den første ­amerikaner i rummet. Et kvarter i 187 kilometers højde bliver det til.

 • Kosmonauten Aleksei Leonov.

  1965: Kosmonaut går tur i ydre rum

  Kosmonauten Aleksej Leonov udfører ­hi­sto­riens første rumvandring fra sin ­Voskhod 2-rumkapsel. I 12 minutter ­svæver Leonov i det tomme rum i sin livline.

 • Astronauten Neil Armstrong.

  1969: Astronaut planter foden i månestøv

  Den 20. juli bliver Neil Armstrong det første menneske på Månen. Løfteraketten er von Brauns Saturn V-raket, et velvoksent barn af V2.

 • Rumfærgen Columbia.

  1981: Rumfærge lancerer genbrugskoncept

  NASA’s første rumfærge, Columbia, består af fire dele: ­selve rumskibet, en stor brændstoftank og to hjælperaketter. Rumfærgen kan lande igen, og raketterne daler ned med faldskærme – klar til genbrug.

 • SpaceX' Falcon 9-raket.

  2015: SpaceX lander ­raket på benene

  Det private rumfartsselskab SpaceX tager genbrugstanken til næste niveau: De lander deres Falcon 9-raket lodret på Jorden igen, efter at den har sendt 11 satellitter i kredsløb.

 • Space Launch System.

  2020: NASA tester stor marsraket

  I 2020 sender NASA efter planen verdens hidtil mest kraftfulde raket, Space Launch System (SLS), på jomfrurejse. Den 117 meter høje raket skal i 2030’erne bringe mennesket til Mars.

Læs også:

The Martian Top
Rumfart

The Martian: Fup eller fakta?

0 minutter
Rumfart

Nu får Europa sin første private rumhavn

11 minutter
Rocket_Germany
Raketter

Hvem byggede den første rumraket?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!