1. Stjernelys giver mistanke om ufoer
Meteorer og kometer er i ny og næ blevet forvekslet med ufoer. Det er selvfølgelig ikke så underligt, da de rent faktisk bevæger sig hen over nattehimlen. Men også stjerner har givet anledning til falske ufo-observationer.
Et tyndt lag af skyer på himlen kan fx få stjernens lysstyrke til øjensynligt at falde og stige i styrke, hvilket det menneskelige øje godt kan forveksle med et fartøj i bevægelse.
Også planeter kan give illusionen om besøg fra fremmede civilisationer. Planeten Venus er den største synder, når det kommer til falske ufo-observationer.
Efter Månen er Venus det klareste objekt på nattehimlen. Det skyldes, at planeten befinder sig tæt på Solen og har en atmosfære bestående af tykke skyer, som er gode til at reflektere Solens lys tilbage mod Jorden.
Venus er kun synlig lavt over horisonten ved enten solnedgang eller solopgang.
På grund af dens lave position er Venus adskillige gange blevet mistænkt for at være en ufo – herunder af USA’s på det tidspunkt kommende præsident, Jimmy Carter, der i 1969 forvekslede Venus med en ufo.
2. Lysfølsomme kameraer fremmaner ufoer
Den 19. januar 2008 filmede pensionisten David Caron en række mærkværdige lys på himlen over byen Stephenville, USA, med sit videokamera.
Du kunne se det meget bedre gennem kameralinsen. Pensionisten David Caron om sin ufo-observation.
Han var overbevist om, at der var tale om en ufo.
“Du kunne se det meget bedre gennem kameralinsen”, udtalte han efter hændelsen. Men det var netop problemet.
Når man filmer kraftigt lys med et håndholdt kamera, vil kameraets små bevægelser resultere i lysstriber, hvis den såkaldte lukkertid er indstillet forkert. Lukkertiden er den mængde tid, som “kameraet er åbent” og lukker lys ind – det er her, hvor billedet bliver optaget.
Optager man med lang lukkertid om natten, vil selv de mindste bevægelser få det eksponerede lys fra fx stjerner til at danne striber. De fleste kender fænomenet fra fotografier af en oplyst by taget med lang lukkertid:
På samme vis kan videooptagelser eller fotos af lysende objekter på nattehimlen give illusionen af et farverigt, udenjordisk fænomen i bevægelse, når der ofte blot er tale om en stationær lyskilde som fx en flyvemaskine eller satellit fanget med de forkerte kameraindstillinger.
3. Skyer snyder ufo-observatører
Rigtig mange ufo-observationer går hånd i hånd med naturlige vejrfænomener såsom lyn i stormvejr – særligt såkaldte lyskugler, der bliver udløst af tordenvejr, som forekommer højt i atmosfæren.
Lynkuglerne kan danne striber eller slyngtråde hen over himlen, som ofte bliver forvekslet med ufoer.
Det samme gør såkaldte linseskyer, der typisk dannes, når stationær og fugtig luft strømmer over et bjerg eller en bjergkæde. Skyerne har, som navnet antyder, form som linser og ligner dermed den klassiske “flyvende tallerken”-form.
Også kampfly, spionfly, bombefly og våbenteknologi såsom almindelige kampvåben og missilsystemer er traditionelt set blevet forvekslet med ufoer.
I slutningen af 1940’erne og starten af 1950’erne testede det amerikanske militær mange af disse nye og tophemmelige teknologier af i New Mexico. I samme periode væltede det ind med rapporteringer om ufoer i netop dette område.