Wikimedia Commons
Titan - en af Saturns måner

Teleskoper har afsløret "floder" og "søer" på Saturn-månen Titan

Saturn-månen Titan er det eneste kendte sted i solsystemet, der har vejrcyklusser, som dem vi kender på Jorden.

Tror du, at jordkloden er det eneste legeme i solsystemet med have, floder og søer? I så fald, er du ikke helt opdateret.

Det ubemandede, amerikanske rumobservatorium, James Webb Space Telescope, har nemlig studeret Saturns kolde måne, Titan, og fundet flere eksempler på ovenstående.

Der er imidlertid ikke tale om fossende floder og indbydende badesøer i klassisk forstand, men derimod om søer og floder fulde af kulbrinter som for eksempel metan.

Teleskoper holder øje

Da Cassini-Huygens (1997-2017), som var en rummission, der havde til formål at studere Saturn og dens måner, ikke længere er aktiv, sætter forskerne nu deres lid til Webb-teleskopet og W.M. Keck-observatoriet på Hawaii, som består af to enorme teleskoper.

Teleskoperne har udover "have", "floder" og "søer" nemlig også registreret skyer i atmosfæren i nærheden af Titans nordpol.

Og her er Webb-teleskopets spektometre, som kan måle på elektromagnetiske bølger og give detaljerede oplysninger om atmosfærens sammensætning samt højden på skyerne og disen, uundværlige.

“Ved at bruge Webb-teleskopets spektrometre sammen med den optiske billedkvalitet fra Keck-observatoriets teleskoper får vi et meget nuanceret billede af Titan,” siger professor ved University of California Imke de Pater, som har taget del i observationerne, til Berkeley News.

Planeten Saturn
© Shutterstock

Læs også:

I 2027 vil NASA sende en ny mission til Titan, som vil gå under navnet Dragonfly. Missionen bliver ubemandet og vil foregå ved at sende en såkaldt multirotor, som er en slags avanceret drone, afsted for at vurdere, om Titan med sin særlige kemi kan vise sig beboelig.