NASA/JPL-Caltech/MSSS

Mønstre på Mars peger på gunstige betingelser for liv i planetens fortid

Lignende spor kan findes i Death Valley i Californien, og ifølge forskerne vidner de om, at Mars kan have haft en klimacyklus, der ligner Jordens.

Siden 2012 har NASA’s rumfartøj Curiosity haft til opgave at udforske Mars’ Gale-krater, der har vist tegn på, at der engang var vand netop her.

I 2021 stødte den rullende rumrobot på nogle revner i mudderet, der strakte sig mindst 10 centimeter ned i Mars overflade.

Revner, der nu kan vise sig at afsløre en hel del om Mars’ fortid.

Selvom man før har set mudderrevner på Mars, var mønstrene i disse sekskantede.

Når mudder tørrer, danner det normalt et firkantet mønster, men når mudder gennemgår en gentagen cyklus, hvor det tørrer, bliver udsat for fugt og tørrer igen, danner det et sekskantet mønster.

Ifølge forskerne bag en ny undersøgelse vidner mønstrene derfor om, at Mars engang har haft tørre og våde sæsoner, nøjagtigt ligesom det er tilfældet på Jorden den dag i dag.

Vand og tørke understøtter liv

En sådan klimacyklus kan ifølge forskere fra National Center for Scientific Research (CNRS) have skabt gode betingelser for liv på Mars i planetens fortid.

Våde og tørre forhold hjælper med at kontrollere koncentrationen af de nødvendige kemikalier, der skaber såkaldte polymerer.

Et nærbillede taget af Curiosity af de sekskantede mønstre. Forskerne mener, at de er dannet efter gentagne våd-tør-cyklusser på Mars for mere end 3 milliarder år siden.

© NASA/JPL-Caltech/MSSS

Polymerer er lange kæder af kulstof-baserede molekyler. Det omfatter nukleinsyrer, som er én af livets kemiske byggesten - i hvert fald på Jorden.

‘’Cyklusser med skiftende vand- og tørkeforhold er nyttige og måske endda nødvendige for den molekylære evolution, der kan føre til liv. Dette er det første håndgribelige bevis på, at det gamle klima på Mars havde sådanne regelmæssige, jordlignende våd-tør-cyklusser, der kunne være befordrende for liv,’’ siger undersøgelsens hovedforfatter William Rapin, der er planetforsker ved CNRS.

Våd-tør cyklusser er dog ikke det eneste, der er nødvendigt for at danne livets byggesten. Der er også behov for de helt rigtige atmosfæriske og mineralske sammensætninger.

Vi ved endnu ikke, om Mars havde dem.

Og bare fordi man har byggestenene, så betyder det ikke, at de nogensinde bliver til liv.