Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mystisk objekt overrasker astronomer

Billeder fanget af rumsonden New Horizon afslører, at iskloden Ultima Thule har en langt fladere form, end astronomerne hidtil antog. Opdagelsen rejser flere spørgsmål, da forskerne aldrig tidligere har set en lignende form på et objekt, der kredser om Solen.

Southwest Research Institute/JHUAPL/NASA

Forskerne hos NASA er forbløffede over de billeder, rumsonden New Horizons har sendt hjem fra sit møde med objektet Ultima Thule.

Det gådefulde objekt i Kuiperbæltet har ikke den form, forskerne forventede. Da sonden nærmede sig Ultima Thule, så det ud til, at objektet var formet som en ­snemand – dvs. med en kuglerund “krop” og et kugle­rundt “hoved”.

Nu viser nærbilleder, som er taget i Solens modlys, at Ultima Thule er fladere end forventet.

Nytårsdag 2019 passerede successonden New Horizons iskloden Ultima Thule i Kuiper-bæltet i yderkanten af vores Solsystem og sendte til stor jubel billeder hjem af kometen.

© NASA

Forskerne har aldrig set noget lignende

Det rejser flere spørgsmål, for forskerne har ­aldrig før set en lignende form på et objekt, som ­kredser om ­Solen. Astronomerne mener, at Ultima Thule og andre ­objekter i Solsystemets ­udkant er de ældste, vi kan finde i dag, og derfor kan de vise, ­hvordan ­planeternes byggesten blev skabt.

Det har også overrasket astronomerne, at Ultima Thule har en næsten glat overflade uden ret mange kratere. Det kan betyde, at Kuiperbæltet ikke indeholder så mange små objekter, som astronomerne regnede med.

  • © Southwest Research Institute/JHUAPL/NASA

    Det troede forskerne

  • Det viste billederne

Dermed bekræfter Ultima Thule det billede, forskerne fik, da New Horizons fløj forbi Pluto og dens måner. Også her havde overfladerne meget få kratere.

På Pluto kan det skyldes, at geologiske kræfter har slettet sporene, men det kan ikke være sket på månerne, som er geologisk inaktive.

Den nye viden peger i retning af, at det gik meget hurtigt, da støv og småsten samlede sig til de første kloder, og der blev ikke nær så meget materiale tilovers, som forskerne hidtil har troet.

Læs også:

Energi

'Kunstigt blad' laver vand og sollys om til brændstof

3 minutter
Sygdomme

Forskere: Derfor er Trumps coronacocktail livsfarlig

3 minutter
Mennesket

Ny opdagelse: Dit skelet er levende

16 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul