Mystisk sort planet sluger alt lys

Astronomer har spottet en spektakulær planet på himlen. Næsten intet lys undslipper den mærkværdige gasplanet, der også har helt ekstreme temperaturer.

© NASA, ESA, and G. Bacon (STScI)

For nyligt fik astronomer øje på en planet, der ikke giver mening - en kulsort klode, der æder næsten al lys.

Den mængde lys en planet kaster tilbage, kaldes dens albedo, og tallet er så lavt for den nye planet, at den er et af de mørkeste objekter, astronomer nogensinde har set.

Kun 6 pct. af det lys, der rammer den, reflekteres.

Varme gasgiganter har nat og dag

Den mystiske planet hedder WASP-12b, er dobbelt så stor som Jupiter og tilhører gruppen ”Hot Jupiters” – en samling gigantiske og ekstremt varme gasplaneter, der kredser utroligt tæt om deres stjerne.

Planeterne har et meget kort omløb, og det tager kun lidt over en dag for WASP-12b at nå rundt om sin stjerne.

Det betyder, at den sorte planet altid vender samme side mod stjernen, ligesom vores måne.

Dagtemperatur på 2500 grader

Der er altså en dag- og en natside på WASP-12b, og her findes forklaringen på dens lysslugende egenskaber formentlig også.

Dagsiden når brændende 2538 °C – så meget som en lille stjerne, hvilket betyder, at de fleste molekyler ikke kan overleve.

Derfor kan der ikke dannes de skyer, som normalt reflekterer lys tilbage til Rummet. I stedet trænger lyset ned i planetens atmosfære, hvor det absorberes og omdannes til varme.

Natsiden er kun ca. 1200 °C, hvilket betyder, at skyer kan formes her.

De fleste ”Hot Jupiters” reflekterer omkring 40 pct. af det lys, der rammer dem. Derfor giver fundet astronomer et nyt syn på de mørke gasgiganter.