NASA har udnævnt første kvindelige videnskabschef

Den nyudnævnte topchef kalder selv jobbet for "det bedste på planeten."

Dr Nicola Fox

Nicola Fox har siden 2018 været chef for NASA's afdeling for heliofysik og bl.a. forsket i, hvordan ekstreme soleksplosioner kan påvirke sattellitter og elektronik på Jorden.

© NASA/Aubrey Gemignani

I mere end fem år har hun nærstuderet, hvordan kraftige eksplosioner fra Solen kan påvirke sattellitter og elektronik på Jorden.

Og nu er den tidligere chef for NASAs afdeling for heliofysik, Nicola Fox, blevet udnævnt som ny Head of Science i rumfartsorganisationens hovedkontor i Washington - som den første kvinde nogensinde.

En stilling, der mildest talt er lidt af en drøm for den mangeårige solforsker.

"Det er mit livs rolle. Jeg beskriver det, som det bedste job på planeten, og jeg kunne ikke være mere begejstret," lød det bl.a. til BBC.

Som ny Head of Science skal Nicola Fox stå i spidsen for intet mindre end 100 forskellige NASA-missioner, hvor forskere og ingeniører fra hele verden skal besvare spørgsmål om alt fra orkandannelse til universets oprindelse.

En jobbeskrivelse, hun allerede har fundet sig godt tilrette i.

"Jeg springer ud af sengen kl. 04:30 hver morgen med masser af energi til at gå på arbejde," lyder det fra videnskabschefen til BBC.

Nicola Fox begyndte sin karriere hos NASA i 2018 og har udgivet en lang række videnskabelige undersøgelser.

I 2021 modtog hun den såkaldte Carl Sagan Memorial Award for sit lederskab inden for heliofysik, og i 2020 blev hun anerkendt med NASAs egen pris for fremragende ledelse.

Fox er desuden tidligere topforsker på NASAs såkaldte Parker Solar Probe-mission, hvor en sonde skulle vove sig ind i Solens over en million grader varme atmosfære og tættere på vores stjerne end noget andet menneskeskabt objekt.

I sin nye rolle kommer hun til at lede NASAs såkaldte videnskabsdirektorat, som er en enhed med et årligt budget på omkring syv milliarder dollars.

Dermed får hun også ansvaret for nogle af agenturets mest prestigefyldte projekter, som fx udforskningen af ældgamle galakser med verdens største øjne i rummet, James Webb-teleskopet.