Nu går jagten på mørk energi

5000 små robotter skal zoome ind på 30 millioner galakser for at undersøge effekten af universets mørke energi.

© VOLKER SPRINGEL, MAX PLANCK INSTITUTE FOR ASTROPHYSICS, ET AL

Et 45 år gammelt teleskop i Arizona, USA, får nu til opgave at løse et af ­universets største mysterier. Teleskopet er ­blevet forsynet med 5000 små robotter – hver på størrelse med en blyant.

Robotterne er ­programmeret til at rette et lyslederkabel mod hver sin fjerne galakse og indsamle farveprøver på lyset fra galaksen. Lyset sendes videre til et spektroskopisk instrument, DESI, som kan analysere bølgelængderne.

Ændringer i bølgelængden afslører, hvor hurtigt galakserne fjerner sig fra os, og ud fra de data kan forskerne aflæse, hvor hurtigt universet udvider sig.

Energi udvider Universet

Det har længe stået klart, at universet ikke bare udvider sig, men at det sker med accelererende hastighed. Det betyder, at der må være en ukendt kraft, som virker modsat tyngdekraften og på store afstande vinder over den.

Denne kraft er kendt som mørk energi, fordi vi ikke ved noget om den. Men beregninger viser, at den udgør op mod 70 procent af den ­samlede mængde stof og energi i universet.

Fordi teleskopet fremover kan følge lyset fra 5000 fjerne galakser på én gang, vil det i løbet af de næste fem år være muligt at måle hastigheden på omkring 30 millioner galakser. Teleskopet vil være i stand til at fange lyset fra galakser, som ligger 11 milliarder lysår fra os.

DESI skal efter planen være klar til at ­begynde projektet i foråret 2019, og det ­endelige resultat forventes at være det hidtil mest detaljerede 3D-kort over universet.

Udvidelsen ændrer fart

Big bang skabte universet for 13,7 milliarder år siden, og siden da er det vokset med forskellige hastigheder.

Kast et blik på det ukendte

Du kan ikke se Universets udvidelse med en håndkikkert, men til gengæld kan du komme meget tættere på fx Månen, Saturns ringe og Jupiters måner. Og lige nu kan du investere i den perfekte startpakke til den spirende amatørastronom. Du får:

  • En kraftig håndkikkert til at gå på opdagelse i Solsystemet.
  • En guide til stjernehimlen i 2018, så du ved, hvor du skal kigge hvornår.
  • Din guide til Månen – et digitalt særnummer, som går tæt på vores naturlige satellit.
  • To numre af Illustreret Videnskab som ruster dig til, hvad du skal holde øje med.

Du kan evt. pege kikkerten mod stjernebilledet Svanen, hvor to stjerner støder sammen og eksplodereri en rød nova omkring år 2022 – et fænomen du kan se med kikkerten fra Mitilux.

INDLØS DIT TILBUD HER