Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oumuamua i rummet

Her er teorierne om 'Oumuamua

Siden opdagelsen i 2017 har det cigarformede rumobjekt 'Oumuamua givet forskere hovedbrud. Nu kan nye teorier dog være med til at forklare 'Oumuamuas bizarre udseende og opførsel.

Shutterstock

Hvad er 'Oumuamua?

'Oumuamua er et rumobjekt, der blev opdaget den 19. oktober 2017, da den canadiske astronom Robert Weryk havde vagt på vagt på teleskopet Pan-STARRS på Hawaii. Han troede først, at det blot var endnu en asteroide, men den lille lysplet opførte sig mærkeligt.

Objektet susede usædvanlig hurtigt hen over himlen og så ikke ud til at følge den samme elliptiske bane som andre objekter i Solsystemet. Robert Weryk havde kigget op på det rette udsnit af himlen på det helt rigtige tidspunkt og havde som det første menneske set et interstellart objekt, der hverken kredsede om Solen eller en anden stjerne.

Det mystiske rumobjekt blev officielt kaldt 1I/2017 U1, men har også fået navnet 'Oumuamua, som på hawaiiansk betyder 'spejder'.

Oumuamua set fra et teleskop

Den lille lysflekken med blå sirkel omkring viser ’Oumuamua sett fra ulike teleskoper. ’Oumuamua er omringet av svake stjerner som framstår sløret fordi teleskopene følger ’Oumuamuas bevegelse.

© ESO/K. Meech et al.

'Oumuamua var allerede på vej ud af vores Solsystem, da den blev opdaget - og beregninger af 'Oumuamuas bane viser, at den kom udefra Solsystemet og formentlig aldrig vil komme tilbage igen. Det skyldes blandt andet 'Oumuamuas ekstreme fart.

'Oumuamua suser nemlig gennem rummet med en fart på 300.000 km/t., hvilket betyder, at den ikke bliver 'fanget' af Solens tyngdekraft og heller ikke følger en ellipseformet bane rundt om vores stjerne. I stedet bliver 'Oumuamua slynget videre ud i rummet i en såkaldt hyperbolsk bane.

‘Oumuamuas hastighed betyder, at den ikke fanges i et kredsløb om Solen.

Farten gør ‘Oumuamua til gæst i Solsystemet

Mens asteroider og kometer i gennemsnit har en hastighed på 70.000 km/t, er ‘Oumuamua en sand fartdjævel med over 300.000 km/t.

Den høje hastighed betød, at den ikke var fanget i kredsløb om Solen, men fortsatte ud af Solsystemet igen efter at være blevet afbøjet af Solens tyngdekraft. Bortset fra måner bevæger alle andre objekter i Solsystemet sig i mere eller mindre ellipseformede baner om Solen.

Forskere troede i lang tid, at 'Oumuamua var en mærkværdig komet. Men efter flere observationer stod det klart, at 'Oumuamua ikke havde en komets karakteristiske koma.

Kometens koma er den kugle af fordampet is, der indkapsler kometen, når dens iskolde overflade opvarmes af Solen. Det er kometens koma vi ser, når vi spotter en komet fra Jorden.

På den baggrund blev det konkluderet, at 'Oumuamua måtte være en asteroide. Men 'Oumuamua begyndte pludselig at accelerere, da den kom tættere på vores Sol, og det er ikke normalt for en asteroide. Komet-teorien kom derfor på igen på bordet. Modsat asteroider kan kometer nemlig accelerere, når deres isede overflade fordamper. 'Oumuamuas manglende koma forblev dog stadig et mysterium.

Det samme gjaldt 'Oumuamuas form. Variationer i lysstyrke gennem tid antyder, at 'Oumuamua er aflang og omkring 10 gange så lang, som den er bred. Der er ikke tidligere observeret et himmellegeme med den slags proportioner, og 'Oumuamua er derfor på alle måder unik.

Oumuamua i rummet

Forskere mener, at Oumuamua har en karakteristisk cigarform, og at den er flere hundrede meter lang.

© Shutterstock & Claus Lunau

Teorierne om 'Oumuamua

'Oumuamua forsvandt ud af teleskopernes synsfelt i januar 2018, men forskere er stadig optaget af det cigarformede himmellegeme og hypoteser om 'Oumuamuas oprindelse og eksistens dukker op med jævne mellemrum.

Her er 3 af de mest gængse teorier:

1. 'Oumuamua er et solsejl

I 2018 fremlagde astrofysiker Avi Loeb fra Havard University, at 'Oumuamua kunne være en kunstigt objekt, altså et objekt, der ikke er skabt naturligt, men af en intelligent art. Han foreslog blandt andet, at 'Oumuamua kunne være rumskrald eller en form for solsejl, der via Solens stråling kan skabe fremdrift.

Andre forskere mener dog, at teorien om rumvæsener ikke holder, og at 'Oumuamua er et mystisk, men dog naturligt, objekt.

2. 'Oumuamua er en aktiv asteroide

I foråret 2020 pegede et international forskerhold på, at 'Oumuamua kan være opstået, da et større objekt blev flået i stykker af en stjerne. Ifølge computersimulationer kan en stjernes tidevandskræfter nemlig rive et objekt i itu i aflange dele, som netop minder om 'Oumuamuas karakteristiske cigarform.

Teorien kan også forklare, hvorfor 'Oumuamua kunne accelerere.

Da 'Oumuamua blev revet løs, vil de fleste flygtige stoffer på 'Oumuamua, fx vand, været fordampet pga. den nærliggende stjernens varme. Det er dog muligt, at overskydende vand kan være fanget og bevaret i 'Oumuamua dybereliggende lag. Og da 'Oumuamua så nærmer sig vores Sol, kan den varme være nok til, at depotet af vand nu fordamper og giver 'Oumuamua et skub fremad.

Forskerne kalder derfor 'Oumuamua for en aktiv asteroide.

3. 'Oumuamua er et rum-isbjerg

I juni 2020 fremlægger amerikanske forskere fra University of Chicago og Yale University så en ny teori - 'Oumuamua er hverken en komet, en asteroide eller et alien-solsejl, men et frossent stykke hydrogen, altså et slags rum-isbjerg.

Hypotesen bygger på sublimation, som er et kemisk udtryk for et stofs overgang fra solid form til damp.

Når frossen hydrogen går fra solid form til damp, fx pga. varme, kan det nemlig skabe en acceleration magen til 'Oumuamuas. Dertil vil accelerationen være usynlig for teleskoper, da sublimation ved hydrogen ikke producerer eller reflekterer lys. Forskerne mener derfor, at det forklarer, hvorfor vi ikke kan se synlige tegn på 'Oumuamuas acceleration.

'Oumuamuas form kan også forklares med sublimation, da processen langsomt vil erodere materiale og forme en tynd og aflang struktur. Forskerne bag teorien sammenligner 'Oumuamua med en sæbe, der starter ud med at være firkantet, men bliver tyndere og mindre i takt med, at den bliver brugt.

'Oumuamua kan, ifølge forskerne, være dannet i en såkaldt galaktisk molekylesky, der blandt andet består af frossent hydrogen, og som også danner grundlag for dannelsen af stjerner.

Sonde skal besøge Oumuamua
© Shutterstock & claus lunau

Forskere vil besøge 'Oumuamua

Mens Solsystemets planeter, asteroider og kometer bevæger sig pænt rundt om Solen i elliptiske baner, strøg det interstellare objekt 'Oumuamua lige igennem i 2017 og nærmer sig Saturn på sin vej ud af Solsystemet.

Et hold britiske ingeniører har nu beregnet, at det er teoretisk muligt at give en sonde så høj fart på, at den kan indhente den fremmede gæst på et par årtier.

Missionen er døbt Project Lyra.

  • Hastighed: 55,6 km/s
  • Opsendelse: 2033?
  • Ankomst til 'Oumuamua: 2052?

Læs også:

relativitetsteori
Relativitetsteorien

Forstå relativitetsteorien på 10 minutter

10 minutter
Dinosaur

Nyt fund afslører: Rovdinosaurer var kannibaler

2 minutter
Atomkraft

Forsker: "Bolcher" gør atomkraft 100% sikker

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul