5 ting du ikke vidste om nazi-raketter
Nazisterne kom først med rumraketten, men amerikanerne stjal al deres viden, da de i hemmelighed importerede 88 tyske raketforskere for præcis 70 år siden. Her er fem ting, du ikke vidste om nazi-raketter og USAs brug af nazi-teknologi.

1. Nazister byggede den første rumraket

Verdens første rumraket, Aggregat 4, blev første gang affyret i 1942. Her ses raketten i 1943. Foto: Creative Commons//Bundesarchiv.
Den 3. oktober 1942 løftede den tyske raket Aggregat 4 sig mod himlen. Raketten steg til en højde på over 85 kilometer. Selvom raketten måske ikke kom helt ud i rummet, som begynder i omkring 100 kilometers højde, var Aggregat 4 tæt på og opsendelsen markerer starten på rumalderen. Aggregat 4 blev i 1944 omdøbt til V2 og var den første rigtige rumraket, som alle senere raketter bygger på.
2. 1350 nazi-raketter ramte London

En V2-raket rammer Antwerpen i Belgien den 28. november 1944. Foto: NARA.
Under anden verdenskrig blev V2-raketten udstyret med et ton sprængstof i næsen og blev brugt af Nazi-tyskland til at bombe byer op til 175 kilometer væk. De første V2-raketter blev affyret som våben den 8. september 1944 mod Paris, London og Epping. Tre mennesker døde i London. I krigens sidste år blev London ramt af omkring 1350 V2-raketter, som nazisterne affyrede i alt 3200 af. Ifølge en BBC dokumentar døde 9000 civile og soldater i bombardementerne.
3. KZ-fanger døde for nazi-raket

KZ-fanger producerede nazi-raketterne. Foto: Creative Commons//US Army.
Nazi-raketterne kostede det, der i dag svarer til 270 milliarder kroner, at producere. Det er 50 procent mere end Manhattan projektet, som udviklede atombomben. I alt producerede tyskerne 6048 V2-raketter. Hver raket kostede omkring 20 millioner. De blev blandt andet produceret under slavelignende forhold i KZ-lejre. Omkring 12.000 tvangsarbejdere og kz-fanger døde formentlig under produktionen af raketterne.
4. Bagmænd flytter til USA

Amerikansk tegning over V2-rakettens indre. Foto: US Army.
I desperation over tyskernes succes med V2-raketten under anden verdenskrig bragte amerikanerne under navnet Operation Papirklips i al hemmelighed 88 tyske raketforskere til USA. Forskerne ankom den 15. november 1945 og skulle give USA en fordel i den kolde krig.
5. Nazi-raket sikrede Månelanding

Wernher Von Braun på sit kontor på Marshal Space Flight Center. Foto: NASA.
Blandt de 88 tyske raketforskere er nazi-rakettens bagmand, Wernher von Braun. Han blev placeret i den amerikanske hærs raketudviklingsdivision, som trods adskillige, dyre fiaskoer udelukkende arbejdede på missiler. Først da Sovjetunionen i 1957 sendte Sputnik 1 op ved hjælp af et missil, tog USA de første skridt mod at få sendt mennesker i rummet.

Chimpansen Ham blev den første primat i rummet i 1961. Foto: NASA.
I 1958 får Braun sendt den første amerikanske satellit, Explorer 1, op med en raket fra redstone-serien. Redstone-raketten var en direkte videreudvikling af Nazitysklands V2-raket, og samme rakettype blev brugt til USA's første bemandede rumfart, Mercury-programmet, som i årene 1961-63 fik seks mand og en chimpanse i rummet.

Buzz Aldrin på den første Månelanding i 1969. Foto: NASA.
Allerede i 1959 var den tidligere nazist Wernher von Braun begyndt at udvikle Saturn-raketten, som er Apollo-missionens løfteraket. Den største af Saturnraketterne, Saturn V, var 110,6 meter høj og er den største og kraftigste raket, som nogensinde er blevet bygget. Raketten bragte i 1968 de første mennesker til Månen. Af de i alt 32 saturn-opsendelser gik ikke en eneste tabt. Men det var jo også tale om god tysk kvalitet.