Astronaut spiller golf på Månen

Astronauten Alan Shepard forsøger sig med golf på Månen under Apollo 14-missionen i 1971 - for første og eneste gang i verdenshistorien.

Månen golf top

Astronaut har 6-jern med til Månen

Missionen for Apollo 14-astronauterne er at hente månesten hjem til Jorden, men astronaut Alan Shepard får også lige klemt et slag golf ind i programmet.

"I mine venstre hånd har jeg en lille, hvid kugle, som er kendt af millioner af amerikanere", siger den erfarne astronaut, inden han lader den falde til månestøvet og langer til den med sit hjemmebyggede 6-jern.

Golfbolde kan svæve kilometerlangt

To bolde slår Shepard ud i det golde månelandskab; den sidste efterfulgt af de bevingede ord: "Miles and miles and miles" [mil efter mil efter mil].

Månen har ingen atmosfære, ingen vindmodstand og en meget svagere tyngdekraft end Jorden, og det er derfor teoretisk muligt, at en golfbold kan svæve flere kilometer, inden den lander.

Et billede fra Apollo 14-missionen fanger én af Alan Shepards goldbolde på Månen. Bolden svævede kun et par hundrede meter. Klik for stort foto.

Apollo 14 var en succes

Efter hjemkosten bliver Apollo 14 betegnet som en succesfuld månemission. Astronauterne har indsamlet hele 45 kg månesten og foretaget rekordlange månevandringer på over ni timer samlet set.

Golfastronauten Alan Shepard har også vist, at han kan andet end at spille golf: Han vandrer rekordlange 2,7 km i det grødede månestøv - mere end nogen anden astronaut.