Australien får deres eget rumagentur

Australien har på trods af landets store størrelse ikke tidligere været med i klubben, når det kommer til at have en national rumfartsorganisation. Men det er slut nu. Det australske rumagentur skal skabe jobs, forbedre satellitkommunikationen og på længere sigt sikre landet andel i Universets ressource-rigdom.

Fremover skal Australien selv fragte deres satellitter ud i rummet. Det har de før skullet have hjælp til.

Den globale rumindustri er vurderet til at have en astronomisk økonomi på ca. 2 billioner kroner.

Penge, som dækker over rigtigt mange jobs og finansierer enorme mængder teknologisk udvikling, og dem vil Australien - det sidste land i OECD ud over Island uden et nationalt rumprogram - meget gerne have del i.

Derfor opretter australierne nu deres eget rumagentur.

Ikke NASA downunder

Begrænsede detaljer er netop offentliggjort på den internationale rumkongres i australske Adelaide. En egentlig handlingsplan og budget forventes dog først at være klar i marts 2018.

"Jeg vil ikke tale det ned, men det bliver ikke NASA," siger senator Simon Birmingham til australske SBS News.

Begejstringen er mere udtalt hos de australske astrofysikere:

"Vi kan gøre store ting. Vi kan bygge miner på asteroider, og vi kan sætter mennesker på andre planeter," siger dr. Brad Tucker fra Australian National University

Canada skabte 24.300 jobs

En af agenturets første opgaver bliver dog at sende egne satellitter i kredsløb om Jorden, så australierne kan råde over bedre kommunikationsteknologi.

Australien har længe købt sig ind hos NASA, men nu skal pengene, udviklingen og ikke mindst de tusindvis af jobs hentes hjem.

Canada – halvanden gange Australiens befolkning – skabte til sammenligning 24.300 jobs, da de fik deres rumfartsorganisation i 1990.