Baumgartners rynkede dragt brød lydmuren

Den rynkede dragt, Baumgartner havde på under sit frie fald, fik ham til at bryde lydmuren langt tidligere end forventet.

© Red Bull

Felix Baumgartner var den første, der brød lydmuren i frit fald, da han i 2012 kastede sig ud fra en ballon i næsten 39 kilometers højde. Nu har forskere fra Münchens tekniske universitet regnet på, hvordan han kunne opnå så stor en faldhastighed.

Baumgartners dragt var en specialdesignet, tætsluttende trykdragt, der dog ikke var udformet specielt aerodynamisk. Dens overflade var tværtimod krøllet som en almindelig kedeldragt.

Farten overraskede

Det er kompliceret at forudsige, hvad der sker med luftstrømmene omkring et faldende legeme, når det nærmer sig lydens hastighed. Luften opfører sig anderledes, og der opstår chok­bølger og turbulens, der virker som en aerodynamisk bremseklods.

Men forskernes bereg­ninger viste – højst overraskende – at Baumgartners krøllede overflade ikke sænkede hans hastighed. Tværtimod.

Skal inspirere fly

Mens bremseklods-effekten ville blive fordoblet, hvis et glat legeme faldt på samme måde, forblev effekten hos Baumgartner næsten uændret. De forbløffede fysikere måtte erkende, at en overflade med mange små fordybninger og buler er nyttig, hvis du vil flyve med lydens hastighed eller hurtigere.

Den ujævne overflade har formentlig æren for, at Baumgartner nåede lydens hastighed langt tidligere end forventet. Resultaterne er relevante for fx flydesignere, der udformer fremtidens passagerfly, som også skal op i nærheden af lydens hastighed.