Britisk rumforsker hædret med unik Barbie-dukke

Maggie Aderin-Pocock bliver æret for bl.a. sit arbejde med James Webb-rumteleskopet. Barbien lanceres i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag.

Aderin-Pococks Barbie er blevet hædret med en Barbie. Den er en af syv specialfremstillede dukker, som Barbie-producenten Mattel har skabt for at hylde fremtrædende kvinder i naturvidenskabelige fag.

© Mattel / Michael Bowles

Den britiske rumforsker Maggie Aderin-Pocock kan føje mange præstationer til sit CV.

Igennem sin karriere har hun arbejdet på en lang række prestigeprojekter, bl.a. har hun bidraget til Nasas James Webb-rumteleskop, det internationale astronomiske observatorium Gemini-observatoriet og den europæiske satellit ADM-Aeolus.

Nu kan hun så føje endnu en bedrift til listen.

I anledningen af Kvindernes internationale kampdag er der nemlig blevet lanceret en barbie-dukke, der er inspireret af den 54-årige forsker.

Dukken er én af syv dukker, som legetøjsproducenten lancerer i anledningen af årets kampdag. Alle de speciallavede barbier er inspireret af kvindelige ledere inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik.

Ifølge producenten bag Barbie, Mattel, er de syv kvinder valgt for at inspirere piger til at forfølge deres drømme inden for naturvidenskaben ved at præsentere dem for en række internationale rollemodeller på området.

Ordblind videnskabskvinde

Aderin-Pococks Barbie er iført en midnatsblå kjole dekoreret med små stjerner som reference til hendes arbejde med James Webb.

Som rekvisit medfølger et miniature-rumteleskop.

Den britiske forsker er tidligere formand for den britiske videnskabelige sammenslutning, British Science Association, og er desuden den første sorte kvinde, der har vundet guld ved prisuddelingen Physics News Awards.

Her er de syv Barbie-dukker, som Legetøjsproducenten Mattel lancerer for at markere Kvindernes internationale kampdag.

© Mattel

Hun er født i London af nigerianske forældre og havde en vanskelig skolegang som barn, fordi hun var ordblind.

Ikke desto mindre gennemførte hun en bachelor i fysik og senere en P.hd. i maskinteknik og er i dag anerkendt, dels for sine mange faglige milepæle og dels for sit store engagement for at udbrede kendskabet til rummet blandt særligt yngre generationer.

Bl.a. har hun siden 2014 været medvært på BBC's højtprofilerede program om astronomi, The Sky at Night, ligesom hun gennem sin karriere har holdt oplæg for børn og unge om sit fag og sin karriere, særligt for at inspirere piger og unge kvinder med sin personlige historie.

De i alt syv Barbie-dukker, der lanceres i forbindelse med kampdagen, bliver ikke sat til salg. Andre af barbierne tæller amerikanske Janet Wojcicki, der er professor i pædiatri og epidemiologi, mexicanske Katya Echazarreta, der er elektrotekniker og den tyske professor Antje Boetius, der er havforsker og mikrobiolog.

Mattel har bevidst valgt at hædre rollemodeller i brancher, hvor kvinder historisk set er underrepræsenteret, for at vise piger, at de kan blive hvad som helst, skriver producenten i en pressemeddelelse.

© Mattel / Michael Bowles