Shutterstock

De 5 værste katastrofer i rummet

Eksploderende rumfærger, fejlende sikkerhedsforanstaltninger og tekniske mangler. De mange opsendelser af mennesker til rummet har krævet sine ofre. Vi har samlet en liste over nogle af de værste katastrofer.

5. Soyuz 1

Kosmonauten Vladimir Komarov blev den første rumrejsende, som mistede livet. Den 23. april 1967 kom han i kredsløb om Jorden, men straks meldte problemerne sig.

I kredsløb viste det sig, at et solpanel, som skulle bidrage med halvdelen af den nødvendige elektricitet om bord, ikke foldede sig ud, som det skulle. Komarov slog og sparkede på siden af skroget for at hjælpe det på vej, men uden held.

På Jorden besluttede kommandocentralen at sende Soyuz 2 med tre kosmonauter op for at hjælpe ham, men vejret tillod ikke en opsendelse.

Komarov besluttede sig for at vende tilbage med den smule strøm, han havde. I Jordens atmosfære udløste han faldskærmen, som skulle decelerere hans nedfart, men skærmen fejlede. Han udløste nødskærmen, men den viklede sig ind i den fejlede hovedskærm og foldede sig aldrig ud.

Bandende og svovlende kunne kommandocentralen høre Komarov styrte mod sit endeligt.

4. Soyuz 11

I godt tre uger havde kosmonauterne Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev og Vladislav Volkov været om bord på den russiske rumstation Salyut 1. Den 30. juni 1971 var det blevet tid til at vende hjemad i deres Soyuz 11 rumfartøj.

Landingen gik umiddelbart efter planen, men da et redningshold nåede frem til fartøjet og fik åbnet det, var alle tre kosmonauter døde. De havde mørkeblå pletter på huden, og blodet dryppede fra deres næser og ører.

Efterforskningen viste, at en luftventil var sprunget. Alt ilten om bord blev suget ud i rummet, og kosmonauterne blev som de første – og hidtil eneste – mennesker udsat for rummets vakuum.

De tre russere døde i 168 kilometers højde, og det gør dem til de eneste mennesker, der er døde i rummet.

3. Soyuz 18a

Den russiske mission krævede ingen dødsofre, men den er som taget ud af en Hollywoodfilm.

Den 5. april 1975 satte kosmonauterne Vasili Lazarev og Oleg Makarov kursen mod rummet, men under fem minutter efter opsendelsen begyndte fartøjet at dale med voldsom fart.

Kosmonauterne blev udsat for 21,3 G, men formåede alligevel at holde sig vågne og udløse faldskærmen, der var beregnet til landingen. Den foldede sig ud, og de fik en blød landing. Men her stoppede deres kvaler ikke.

Uheldigvis var de landet på en bjergside, og kapslen begyndte at skride mod et fald på over 150 meter – og den sikre død. Men i sidste øjeblik skete miraklet: Den udfoldede faldskærm satte sig fast i et træ og standsede deres dødskurs lige inden kanten af klippen.

2. Columbia

I to uger havde de syv astronauter om bord på rumfærgen Columbia været i omkreds om Jorden, og den 1. Februar 2003 var det blevet tid til at vende hjem igen.

Men så langt kom astronauterne aldrig: 16 minutter før forventet ankomst blev rumfærgen pulveriseret på vej gennem Jordens atmosfære. Astronauterne døde på stedet, og 85.000 vragdele er siden blevet fundet over det vestlige Texas.

Ulykken skyldtes et stykke isoleringsskum, som havde løsrevet sig under opsendelsen og beskadiget et varmeskjold. Ubeskyttet mod varmen, gik rumfærgen i opløsning for rullende kameraer.

1. Challenger

73 sekunder efter lift-off eksploderede Challenger-rumfærgen i en gigantisk kugle af ild. Om bord var syv astronauter som alle omkom – men ikke på grund af eksplosionen.

Grunden til den voldsomme eksplosion den 28. januar 1986 var, at en gummipakning – en såkaldt O-ring – ikke holdt tæt. Det fik ilden fra løfteraketterne til at gå i brændstoftanken, som eksploderede.

Knap halvanden måned efter ulykken blev besætningsmodulet fundet i havet på 30 meters dybde. Ligene af astronauterne var stadig spændt fast i deres sæder, men retsmedicinske undersøgelser viste, at de ikke døde med det samme.

De overlevede eksplosionen, men blev derefter udsat for et voldsomt trykfald, som sandsynligvis blev deres endeligt, inden de ramte havets overflade med en dræbende kraft på 200 G.