Naidu et al, P. Oesch, T. Treu, GLASS-JWST, NASA/CSA/ESA/STScI
Galakse Rummet

Den ældste galakse nogensinde er måske opdaget

Big Bang fandt sted for 13,8 mia. år siden - og nu kommer forskere helt tæt på begyndelsen.

James Webb-rumteleskopet er kun lige begyndt at sende fantastiske billeder fra Rummet - og nu har teleskopet tilsyneladende opdaget den hidtil ældste galakse, skriver New Scientist.

Galaksen, navngivet GLASS-z13, vurderes at være opstået kun 300 mio. år efter Big Bang. Det gør den 100 mio. år ældre end den hidtil ældste galakse, GN-z11, der blev opdaget af Hubble-teleskopet.

Opdagelsen er gjort af Rohan Naidu og hans forskerkolleger ved Harvard-Smithsonians center for astrofysik. De fandt ved samme lejlighed endnu en galakse på alder med GN-z11, GLASS-z11. Sidstnævnte er tilsyneladende ved at danne en tallerkenlignende struktur på grund af dens rotation.

Begge de nyfundne galakser er små. GLASS-z13 er kun 1600 lysår på tværs, mens GLASS-z11 menes at være 2300 lysår på tværs. Til sammenligning er Mælkevejen 100.000 lysår i diameter.

De store spørgsmål

Galakserne er fundet ved at nærstudere Webb-teleskopets første Deep Field-billede, der afslører tusinder af galakser.

Nu forestår yderligere arbejde med at bekræfte dateringerne af de to nyfundne galakser. Og kun Webb-teleskopet kan levere de nødvendige data.

Rumforskere havde på forhånd ventet, at det superkraftige James Webb-teleskop ville muliggøre opdagelser af de tidligste galakser. Og håbet er, at man opdager endnu tidligere galakser og stjerner, der opstod omkring 200 mio. år efter Big Bang.

Tidspunktet for dannelsen af de første stjerner og galakser er nogle af de udestående spørgsmål i forståelsen af universets skabelse.