EmDrive

Umulig motor skal testes i rummet

Den bryder med Newtons tredje lov og burde derfor ikke virke. Men det gør den alligevel, og nu skal den såkaldte EmDrive – en motor som skaber fremdrift uden udstødning – testes i rummets vakuum.

13. september 2016 af Babak Arvanaghi og Karine Kirkebæk

Hvis EmDrive virker er flyvende biler, uendelige mængder ren energi og hurtige rejser til fjerne planeter undervejs.

Den såkaldte EmDrive skal testes i rummet, og hvis motoren – som bryder fysikkens love – virker efter hensigten, kan den revolutionere vores verden.

EmDrive skal måske testes i 2017

Det er kemiingeniøren Guido Fetta fra firmaet Cannae, der har store drømme om at teste den umulige motor. Firmaet har endnu ikke fastlagt en dato for testen, men flere medier spekulerer i, at det kan blive allerede i 2017.

Fetta vil udstyre en minisatellit – en såkaldt cubesat – med en EmDrive og sende den i omkreds om Jorden i ca. 240 kilometers højde. Her vil motoren så blive efterladt i seks måneder for at demonstrere, at en motor uden fremdrivningsmiddel kan holde en satellit kørende ude i rummet.

EmDrive overholder ikke naturlove

EmDrive (electromagnetic propulsion drive) adskiller sig fra andre motorer ved ikke at bruge noget brændstof. I stedet skabes fremdriften af mikrobølger, som lukkes inde i et kegleformet kammer med reflekterende vægge.

Mikrobølgerne zigzagger mellem de skrå sider og opnår størst fart ned mod keglens største ende. Det skaber samlet set det største tryk mod den store ende. Presset mod enden skubber resten af motoren fremad og skaber på den måde fremdrift.

Kegleformen skaber fremdriften i EmDrive. Foto: EmDrive

Men her opstår problemet. For motoren skaber ikke nogen udstødning. Intet skubber i den modsatte retning, og det bryder med Newtons 3. lov: Aktion = reaktion. Derfor burde motoren ikke virke.

Princippet bag kan sammenlignes med at skabe fremdrift på et sejlskib ved at stille en blæser på dækket. Det virker ikke, fordi der ikke er noget, som bliver skubbet bagud.

Tests af EmDrive på Jorden er positive

Alligevel er der noget, der tyder på, at EmDrive virker. Flere organisationer, bl.a. NASA, har testet den og – til kritikkernes måben – målt fremdrift.

Derfor skal motoren nu testes i rummets vakuum, så vi en gang for alle kan finde ud af, om den rent faktisk virker.

Hvis den gør, kan den drives af solceller og opnå utrolige hastigheder, som eksempelvis kan få os til Mars på 70 dage.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.