ESA/ D.Ducros

Er Den Internationale Rumstation truet af krigen i Ukraine?

ISS bemandes af astronauter fra både Rusland, USA og lang række andre lande. Risikerer krigen i Ukraine at forpurre samarbejdet på rumstationen?

Den Internationale Rumstation, ISS, befinder sig i kredsløb ca. 400 km over Jorden, men er ikke hævet over international politik og konflikter.

Den 24. februar – to dage efter den russiske invasion af Ukraine – skrev direktøren for det russiske rumagentur Roscosmos, Dmitry Rogozin, en stribe tweets.

"Sanktioner mod Rusland kan få konsekvenser for driften og sikkerheden ombord på ISS. Hvem skal redde ISS fra at falde ukontrolleret ud af kredsløb og styrte ned i USA eller Europa", lød den slet skjulte trussel fra Rogozin.

Kun russerne kan ændre kredsløbet

ISS kredser om Jorden med cirka 28.000 km/t., men er ikke fri af Jordens tyngdepåvirkning. Så hvis ikke dens kredsløb bliver vedligeholdt, vil ISS gradvist falde mod Jorden.

Rumstationen består af en række moduler, og det russiske Zvezda Service Modul er det eneste, som er udstyret med såkaldte boosterraketter, der kan flytte rumstationen. Derudover kan de russiske Soyuz-kapsler også give et skub, når de afleverer mandskab og gods.

Selv om det i udgangspunktet kun er russerne, der kan puffe ISS tilbage i kredsløb, arbejdes der på at gøre både Space X' rumkapsel Crew Dragon og rumfartøjet Cygnus fra firmaet Northrop Grumman i stand til at udføre lignende manøvrer.

Foreløbig ser russerne dog ud til at fortsætte samarbejdet. 18. marts 2022 ankom tre kosmonauter til ISS, hvor de skal opholde sig frem til september sammen med bl.a. fire NASA-astronauter.