NASA
Tre astronauter griber en satellit i vægtløs tilstand, normalt vejer den 4 tons.

Fejltrin er fatale for astronauter på arbejde

14 lag af stof skiller astronautens krop fra temperaturskift på 200 grader og intens stråling. Rumvandringer er den mest krævende arbejdsopgave på rumstationen, hvor selv et mikroskopisk hul i handsken kræver øjeblikkelig evakuering.

Tag med på rumvandring – fra påklædningen i en vægtløs garderobe til fastgørelsen af livline og til det fysiske arbejde med fx at løfte en 4215 kilo tung satellit på plads med håndkraft:

Påklædningen

Inden astronauterne træder uden for rumstationen, må de have hjælp til at komme i rumdragten. Dragten er individuelt tilpasset og tager endda højde for, at rygraden forlænges med flere centimeter i rummet på grund af den manglende tyngdekraft.

NASA

Slusen

Én time inden rumvandringen svæver astronauten ind i den trange luftsluse. Trykket sænkes fra 0,7 bar til 0,35 bar, og astronauten tjekker, om dragten holder tæt.

Herefter lukker en ventil resten af luften ud i rummet, og der opnås vakuum.

NASA

Udgangen

Den yderste luge forbliver åben under hele rumvandringen, så astronauterne hurtigt kan evakueres. Det blev bl.a. nødvendigt i 2013, da den italienske astronaut Luca Parmitano fik vand i hjelmen på grund af problemer med dragten.

NASA

Kropspanseret

Rumdragten består af i alt 14 lag materialer. Inderst mod kroppen er et væskeabsorberende lag af stof omgivet af flere lag med små, indsyede rør, hvor koldt vand pumpes rundt for at holde kropstemperaturen nede under det anstrengende arbejde.

NASA

Livlinen

Så snart astronauterne er ude af luftslusen, fastgør de sig til stationen med en wire fra en selvoprullende spole på rumdragten. Hvis kablet afkobles ved et uheld, har astronauterne en rygsæk med små gasdyser, der kan skubbe dem tilbage til rumstationen.

NASA

Pistolen

Det såkaldte pistol grip tool bruges, når nye paneler fx skal monteres uden på rumstationen. Værktøjet har et digitalt display, hvor de kan overvåge og indstille skruekraften meget præcist. Skruemaskinen er det primære værktøj i brug på ISS.

NASA

Handskerne

Handskerne er den mest udsatte del af rumdragten. Derfor tjekkes handskerne løbende under en rumvandring. Et mindre hul, som ses på billedet, fik i 2007 kontrolcenteret til at beordre astronaut Rick Mastracchio tilbage fra en rumvandring.

NASA

Problemknuserne

Under en rumvandring i 2017 gik et temperaturisolerende dække tabt, der skulle installeres på et af rumstationens moduler. I kontrolcenteret udtænkte ingeniørerne en løsning ved at kigge på, hvilket udstyr astronauterne på rumstationen havde til rådighed.

NASA

Samarbejdet

Da en vildfaren kommunikationssatellit skulle bringes på ret køl, fik tre astronauter til opgave at gribe den 4215 kg tunge satellit med håndkraft. Satellitter i kredsløb er i frit fald om Jorden og vejer derfor ingenting.

NASA