Forskere skyder musesæd ud i rummet
Kan vi få børn på andre planeter? Japanske forskere har sendt frosne sædprøver fra mus på rumfart for at finde svaret.

Efter ni måneders rumfart gav sædprøver fra mus ophav til disse velskabte museunger.
Verdens rumagenturer arbejder på højtryk for, at vi mennesker skal sprede os til andre planeter og fx have kolonier på Mars og Månen. Men ét spørgsmål presser sig på: Kan vi formere os i rummet?
Tyngdekraften på Mars er 38 % af Jordens, mens Månens er 17 %, og så snart vi bevæger os uden for Jordens magnetfelt, bliver vi bombarderet med stråling.
Forskere har ingen idé om, hvordan betingelserne påvirker vores forplantningsevne. Men nye forskningsresultater tyder på, at vi ikke skal frygte, at partikelstrålingen giver os børn med ekstra lemmer.
Sædceller sendt ud i rummet
Japanske forskere har udtaget sæd fra mus, nedfrosset prøverne og sendt dem med en raket til Den Internationale Rumstation, ISS. Her fløj sædprøverne rundt i en højde på næsten 400 kilometer, hvor strålingen er mere end 100 gange stærkere end på Jorden - i ni måneder.
Efter rumfarten blev prøverne bragt hjem igen, og forskerne brugte dem til at befrugte æg, som de lagde op i livmoderen på hunmus. En kontrolgruppe blev befrugtet med sædceller, der aldrig havde forladt Jorden.
Alle musene fødte velskabte unger, der var normale i både antal og kønsfordeling. Også næste generation var sunde og kunne få børn.
Mars-rejse kan skade vores dna
Forskerne så forandringer i sædcellernes dna, som dog ikke ser ud til at have påvirket ungernes levetid eller fertilitet. Men længere rumrejser til fx Mars kan give større dna-skader.
Nu vil forskerne undersøge, hvordan sæd fra mennesker og befrugtede museæg reagerer på en rumrejse.