Det er ikke ufarligt at rejse ud i rummet. Foruden alle de ydre farer, skal astronauter også holde sig fysisk raske i vægtløs tilstand, og her er en af de største udfordringer knogletab.
Tidligere undersøgelser har vist, at astronauter i gennemsnit mister en til to procent af deres knoglemasse for hver måned de tilbringer i rummet. Tilstanden kaldes osteopeni og er en let afkalkning af knoglerne, der i værste fald kan føre til knogleskørhed.
Både fysiske belastninger og kropsvægt er med til at danne nye knogleceller. I vægtløs tilstand, hvor der ikke er den store modvægt, mister knoglerne hurtigt mineraler og calcium.
Hvor astronauter normalt ikke opholder sig i rummet i mere end seks måneder, så forventer det amerikanske rumagentur NASA, at deres planlagte rejse til Mars i 2030’erne vil tage ti måneder. Herefter skal astronauterne bo et år på Mars, inden de tager turen tilbage til Jorden.
Her vil intensiv træning samt D-vitamin- og calciumtilskud ikke være nok for at forhindre massivt knogletab under effekten af mikrogravitation.
Der findes allerede medicin, som afhjælper knogletab ved hjælp af parathyroideahormon (PTH). Hormonet stimulerer knogledannelsen i kroppen og hjælper med at genoprette knoglemassen.
Problemet med medicinen er, at den skal indsprøjtes dagligt, og at den er enormt upraktisk at transportere i store mængder under rummissioner. Derudover kan flere års stråling fra rummet svække medicinens virkning.
Hormon overført til salat ved hjælp af bakterier
Nu har et forskerhold fra University of California i USA udviklet en medtode til at imødegå problemet med tilførsel af de knoglestimulerende hormoner PTH. De har ganske enkelt skabt genmodificeret romainesalat, der selv producerer hormonet .