Shutterstock
Astronaut i rummet med tv

Guide: Hold den perfekte måneaften med vennerne

NASA skyder snart deres længe ventede Artemis-mission til Månen - og senere Mars - i gang. Her guider vi dig til, hvor du kan se opsendelsen og hvilke film du skal se som opvarmning.

I august skyder NASA langt om længe deres nye raket Space Launch System (SLS) afsted mod Månen.

Det er første mission under det store Artemis-program, der efter planen skal bringe mennesker tilbage til vores nærmeste nabo i rummet for første gang i 50 år.

Og selvom hverken du eller nogen andre kommer med ombord på Orion-kapslen, kan du stadig være med i ånden, når SLS-raketten blæser ild ud over affyringsrampen i Florida. Her guider vi dig til, hvad I kan se, mens I venter på ingeniørerne i Florida.

Inden I sætter jer til rette, skal der naturligvis være moonshine i drinksglassene og rigeligt med citronmåne på menuen. Og så løfter det nok også stemningen - måske helt til Månen - hvis Pink Floyds legendariske album 'The Dark Side of the Moon' brager ud af anlægget på repeat.

Se opsendelsen live

NASA sender SLS afsted fra affyringsrampe 39B i Kennedy Space Center i Florida. Efter planen starter opsendelsen 29. august kl. 14:33.

Du kan følge med live her.

Hvis du trænger til at få genopfrisket den nøjagtige plan for Artemis I-missionen, kan du se NASA forklare den her:

Og du kan gense, hvordan det gik, da SLS-raketten første gang blev rullet ud i marts. Det kan du se her:

Sci-fi klassikere til ventetiden

Hitchhiker's Guide to the Galaxy (2005)
En helt almindelig brite får et lift med en rumrejsende blaffer, lige før bureaukratiske rumvæsener sprænger Jorden i luften for at gøre plads til et intergalaktisk trafikkryds. En fantasifuld, sjov og familievenlig komedie. Se traileren her.

Rumrejsen år 2021 (1968)
Ifølge flere film-eksperter ikke alene den bedste sci-fi film nogensinde, men simpelthen den bedste film. Kom med ombord på Discovery One, hvor ingen er til at stole på, i denne klassiker med smukke billeder og filmhistorisk tyngde. Se traileren her.

Interstellar (2014)
Christopher Nolans flotte sci-fi, hvor en gruppe astronauter med Matthew McConaughey i spidsen rejser gennem et ormehul på jagt efter en ny planet til menneskeheden. Filmen er næsten værd at se bare for det eminente soundtrack af Hans Zimmer. Se traileren her.

Astronaut i rød dragt fra Rumrejsen år 2001

Stillbillede fra filmen 'Rumrejsen år 2001', instrueret af Stanley Kubrick. Filmen fra 1968 kaldes af flere kritikere for den bedste film nogensinde.

© bswise_/Flickr

Dokumentarer der gør dig klogere på rumrejser

Apollo 11 (2019)
Den første månelanding, der satte mennesker på Månen, bliver gjort levende i denne dokumentar. Neil Armstron, Buzz Aldrin og resten af besætningen på Apollo 11 tager dig med ombord på den ikoniske rumrejse ved hjælp af restaurerede arkivbilleder, hvoraf mange aldrig tidligere havde været udgivet. Se traileren her.

Fight for Space (2017)
Med flotte billeder og historiske anekdoter forklarer videnskabsmænd som Neil DeGrasse Tyson, hvorfor menneskeheden bliver nødt til at vende tilbage til Månen. Se traileren her.

Generation Mars (2017)
I Netflix-dokumentaren kan du komme med til Space Camp, hvor en gruppe ambitiøse teenagere forbereder sig på at kolonisere Mars engang i fremtiden. Se traileren her.