Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laika
© Nasa
Universet - Rumfart

Har der været andre dyr i rummet end hunden Laika?

Hvor mange dyr har været sendt på rumfart, hvad har formålet været, og er det kun russerne, der har gjort det?

Hunden Laika skrev verdenshistorie, da den blev sendt i kredsløb om Jorden med den russiske Sputnik 2 den 3. november 1957. Rumkapslen var ikke konstrueret til at vende tilbage til Jorden, og efter seks dage døde Laika af iltmangel i den lille kabine. Alligevel var opsendelsen af Laika en milepæl i rumforskningen.

Den viste nemlig, at en levende organisme var i stand til at leve i et miljø, der er markant anderledes end på Jorden – og det var det første vigtige skridt mod at sende mennesker på rumfart. I rummet er der ingen tyngdekraft, og vægtløsheden påvirker en organisme som menneskekroppen, der er konstrueret til at fungere under tilstedeværelsen af tyngdekraft, på utallige måder.

Under et ophold i rummet tvinges nervesystemet fx til at omorganisere sig. Alle de forhold gav dyreforsøgene forskerne mulighed for at studere. Russerne fortsatte med at sende hunde på rumfart, og i 1966 satte to hunde, Verterok og Ugolek, rekord med 22 dage i rummet – en rekord, der ikke er blevet overgået siden. Men amerikanerne var lige så aktive. De koncentrerede sig dog især om aber.

Allerede i 40‘erne og 50‘erne havde de skudt flere aber ud i rummet om bord på raketter. I 1951 lykkedes det for første gang at få en abe tilbage til Jorden i live – den havde i øvrigt selskab af 11 mus. Men først i 1961 havde amerikanerne held med at sende en abe, chimpansen Enos, i kredsløb om Jorden. Et utal af dyr har i tidens løb været på rumfart, og de er stadig hyppige gæster om bord på rumfartøjer – ligesom planter i øvrigt også er det. Blandt de dyr, der har fået rumdåben, er så forskellige arter som rotter, salamandre, bananfluer og fisk.

Læs også:

Rumfart

Gennembrud: Supersonisk fly skal rejse med 6000 km/t

4 minutter
Rumfart

Jubilæum: 60 år siden Laika skød mod stjernerne

2 minutter
Total måneformørkelse laver en blodmåne.
Månen

Måneformørkelse rammer Danmark fredag aften

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul