Har der været andre dyr i rummet end hunden Laika?

Hvor mange dyr har været sendt på rumfart, hvad har formålet været, og er det kun russerne, der har gjort det?

Laika
© Nasa

Hunden Laika skrev verdenshistorie, da den blev sendt i kredsløb om Jorden med den russiske Sputnik 2 den 3. november 1957. Rumkapslen var ikke konstrueret til at vende tilbage til Jorden, og efter seks dage døde Laika af iltmangel i den lille kabine. Alligevel var opsendelsen af Laika en milepæl i rumforskningen.

Den viste nemlig, at en levende organisme var i stand til at leve i et miljø, der er markant anderledes end på Jorden – og det var det første vigtige skridt mod at sende mennesker på rumfart. I rummet er der ingen tyngdekraft, og vægtløsheden påvirker en organisme som menneskekroppen, der er konstrueret til at fungere under tilstedeværelsen af tyngdekraft, på utallige måder.

Under et ophold i rummet tvinges nervesystemet fx til at omorganisere sig. Alle de forhold gav dyreforsøgene forskerne mulighed for at studere. Russerne fortsatte med at sende hunde på rumfart, og i 1966 satte to hunde, Verterok og Ugolek, rekord med 22 dage i rummet – en rekord, der ikke er blevet overgået siden. Men amerikanerne var lige så aktive. De koncentrerede sig dog især om aber.

Allerede i 40‘erne og 50‘erne havde de skudt flere aber ud i rummet om bord på raketter. I 1951 lykkedes det for første gang at få en abe tilbage til Jorden i live – den havde i øvrigt selskab af 11 mus. Men først i 1961 havde amerikanerne held med at sende en abe, chimpansen Enos, i kredsløb om Jorden. Et utal af dyr har i tidens løb været på rumfart, og de er stadig hyppige gæster om bord på rumfartøjer – ligesom planter i øvrigt også er det. Blandt de dyr, der har fået rumdåben, er så forskellige arter som rotter, salamandre, bananfluer og fisk.