Hvilke dyr har været i rummet?

Den sovjetiske rumhund Lajka blev det første væsen i kredsløb om Jorden, men hvilke andre dyr har været afsted – og hvorfor?

De første dyr blev sendt ud i rummet i 1947 af amerikanske forskere, som lastede en V2-raket, der var konfiskeret i Nazityskland, med bananfluer.

Raketten nåede op i 109 km’s højde og brød dermed den internationale grænse til rummet 100 km over overfladen – også kaldet Kármánlinjen.

Senere fulgte blandt andet hvepse, bjørnedyr, mus, katte, hunde, skildpadder, chimpanser, kaniner, frøer, fisk, snegle og marsvin – og mennesker, selvfølgelig.

Rumdyr gør forskerne klogere

Forskerne har typisk sendt dyr ud i rummet for at teste, hvordan kræenes kroppe reagerer på det helt unikke miljø.

Forskerne søgte for eksempel svar på, hvordan længere tids vægtløshed påvirker muskler og knogler, samt hvordan celler bliver påvirket af kosmisk stråling over tid.

Resultaterne af dyrenes ture har inspireret konstruktionen af rumfartøjer og rumdragter til astronauter, og på den måde har dyrene banet vejen for sikrere menneskelig rumfart.

Rumdyr har banet vej for astronauter

Dyr er gået i kredsløb og er blevet udsat for stråling, så astronauter bagefter har kunnet føle sig sikrere.

© Shutterstock

Bananfluer var først

I 1947 sendte USA bananfluer ud i rummet som de første levende væsner – ombord på en beslaglagt tysk V2-raket. Forskerne undersøgte fluerne for effekter af rummets stråling.

© energia.ru

1968: Skildpadder fløj om Månen

I 1968, året før de første mennesker nåede Månen, ankom to russiske steppeskildpadder og gik i kredsløb i sonden Zond 5. Begge døde desværre under landingen i Kasakhstan.

© Shutterstock

Kakerlakker havde rumsex

I 2007 blev kakkerlakken Nadezhda befrugtet ombord på den russiske Foton-M3-kapsel. Senere, da hun var tilbage på Jorden, klækkede hendes æg uden problemer.

Liv blev ofret for videnskaben

Mange af dyrene, som blev sendt ud i rummet i menneskehedens tjeneste, døde desværre i forbindelse med deres rejser.

Det berømteste dyr, hunden Lajka, omkom af overophedning, efter at Sputnik 2-kapslens kølesystem brød sammen.

Og den første abe i rummet, Albert II, døde under landingen i 1949, da faldskærmen ikke åbnede sig.

Til gengæld overlevede alle rundormene i et af Columbias eksperimenter sensationelt, da rumfærgen med sin syv mand store besætning i 2003 blev flået fra hinanden af varmen og luftmodstanden i 60 km’s højde.