Andreas Mogensen topbillede

Dansk astronaut er på vej mod rumstation - med sneglefart

Den danske astronaut Andreas Mogensen har onsdag forladt Jorden i en russisk raket med kurs mod ISS – og kan dermed kalde sig den første dansker i rummet. Rejsetiden bliver dog hele to døgn pga. ISS's placering.

1. september 2015 af Karine Kirkebæk

Onsdag morgen klokken 06.37:43 dansk tid bragede danske Andreas Mogensen fra Det Europæiske Rumagentur med sine to astronautkollegaer – russiske Sergei Volkov og kasakhstanske Aidyn Aimbetov – af sted mod Den Internationale Rumstation, ISS.

Se opsendelsen her (02:30 inde):

Der er i kun 400 kilometer op til rumstationen, hvilket er mindre end afstanden mellem Oslo og Stockholm. Men Andreas Mogensen og de to andre astronauter skal ud på en noget længere rejse end først planlagt.

Andreas Mogensens rejsetid er blevet forlænget

Rejsen op mod rumstationen var oprindeligt planlagt til at tage seks timer, men fordi ISS for øjeblikket ligger højt i sin bane, er rejsen forlænget til to dage. Det betyder også, at den velkomstmiddag, som ISS's seks faste beboere har planlagt, bliver udskudt et par dage.

ISS er i kredsløb om Jorden i en højde på 400 km og bevæger sig med en fart på 28.800 km/t. Raketten med de tre astronauter – heriblandt den danske – skal nå præcis samme højde og hastighed for at opnå en vellykket sammenkobling til rumstationen. Og det tager to dage - eller 34 omløb om Jorden.

ISS forøgede i juni sin højde pga. faren for at støde sammen med rumskrot.

Astronauterne får mindre tid til videnskab

Andreas Mogensen og den russiske raket letter fra Baikonur Cosmodrome i Kasakhstan i en russisk Soyuz-raket, som affyrer 300 ton brændstof på de ni første minutter af rejsen.

Soyuz TMA-18M-raketten ankom den 31. august til affyringsrampen på Kasakhstans stepper per tog. Raketten er 50 m høj og vejer 310 ton.

Forud for opsendelsen har astronauterne været i karantæne for at undgå, at de bliver udsat for bakterier og virusser. Både for deres egen skyld - fordi de i tilfælde af sygdom ikke skal befinde sig langt ude i rummet - men også pga. de seks faste astronauter på ISS, som naturligvis ikke skal udsættes for fare under deres mission.

Selv om rejsetiden er steget betragteligt, er den samlede rejse stadig ti dage. Så det betyder, at der er mindre tid til at foretage de forsøg og opgaver, som astronauterne og Andreas Mogensen skal lave på ISS.

Andreas Mogensen skal tage billeder af lyn fra rummet

Ude i rummet skal Andreas Mogensen nå en del videnskabelige gøremål. Han skal blandt andet studere kræftceller i vægtløs tilstand og sende to danske satellitter ud i rummet. Satellitterne kommer fra Aalborg Universitet i Nordjylland og den danske rumfartsvirksomhed GomSpace, og de skal henholdsvis overvåge skibs- og flytrafik.

Andreas Mogensen skal også nå at fotografere lyn og tordenskyer oppe fra ISS. Billederne skal give forskere en bedre forståelse af, hvad der foregår i atmosfæren over et tordenvejr. De skal bl.a. forklare, hvordan tordenstorme transporterer vanddamp tæt på jordoverfladen op til den øverste troposfære og videre ind i stratosfæren.

Er missionen en succes, er der chance for, at Andreas Mogensen kan blive sendt til enten Månen eller Mars senere i sin karriere.

ISS holder åbent hus for interesserede

Der er nok mange, der ligesom Andreas Mogensen, gerne ville en tur til ISS. Men selv om det er forbeholdt de færreste virkeligheden, kan man her få sig en video-rundtur med en hollandsk astronaut:

UDSIGT FRA RUMMET

[

Se ISS-astronauternes udsigt til Jorden i](http://illvid.dk/universet/rumfart/se-billederne-jorden-rundt-med-iss-0) vores rumgalleri

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.