Med en fart på 28.000 km/t fuldfører ISS næsten 16 kredsløb omkring Jorden i døgnet. Men flere faktorer skal spille sammen, før det er muligt at se den på himlen.

© NASA

Sådan spotter du ISS på himlen

NASA har skabt et værktøj, der hurtigt og let hjælper dig med at udpege den internationale rumstation, ISS, på stjernehimlen, uanset hvor i verden du befinder dig.

5. april 2018 af Nanna Vium

Med en afstand på 400 kilometer fra Jordens overflade og en hastighed på omkring 28.000 km/t skulle man ikke tro, det var muligt at spotte den internationale rumstation, ISS, med det blotte øje.

Men det er det faktisk.

Indimellem kan du være heldig at fange den blandt resten af stjernehimlens objekter som en lysende streg, der mest af alt ligner en kraftig stjerne eller et meget hurtigt fly. 

Og takket være en smart værktøj udviklet af NASA bliver chancen nu langt større.

1. Indtast din lokation

På billedet ses rumstationen ISS efterfulgt af Space X Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Værktøjet er en del af ’Spot the Station-programmet’ og omfatter blandt andet et interaktivt kort, hvor du enten kan indtaste din egen lokation eller klikke dig ind på de bedste observationspunkter nær dig.

Få hjælp til at afsløre ISS på himlen her.

Herefter fortæller NASA dig, hvornår på dagen, der er størst mulighed for at se stationen, hvor lang tid den er synlig, hvor den dukker op i horisonten, og hvor den forsvinder igen.

Hvis ikke du kan finde oplysninger om din by, vælger du blot et af de blå observationspunkter nær dig, da rumstationen er synlig i en 80 kilometers radius omkring hvert punkt.

2. Få besked på din telefon

Vil du være sikker på ikke at gå skuffet hjem, kan du også tilmelde dig et særligt alarm-system, hvor du via e-mail eller sms får besked, før stationen kan spottes klart og tydeligt på himlen over dig i minimum et par minutter.

Kom med på rundtur til ISS

Se ud i Universet

Stjernehimlen bugner af imponerende fænomener i år. Hvis du vil se funklende stjerneskud, spektakulære planeter og gigantiske galakser med dine egne øjne, kan du nu få den ultimative startpakke

  • En kraftig håndkikkert til at gå på opdagelse i Solsystemet.
  • En guide til stjernehimlen i 2018, så du ved, hvor du skal kigge hvornår.
  • To numre af Illustreret Videnskab som ruster dig til, hvad du skal holde øje med.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.