Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan spotter du ISS på himlen

NASA har skabt et værktøj, der hurtigt og let hjælper dig med at udpege den internationale rumstation, ISS, på stjernehimlen, uanset hvor i verden du befinder dig.

NASA

Med en afstand på 400 kilometer fra Jordens overflade og en hastighed på omkring 28.000 km/t skulle man ikke tro, det var muligt at spotte den internationale rumstation, ISS, med det blotte øje.

Men det er det faktisk.

I disse dage kan du være heldig at fange den blandt resten af stjernehimlens objekter som en lysende streg, der mest af alt ligner en kraftig stjerne eller et meget hurtigt fly.

Og takket være en smart værktøj udviklet af NASA bliver chancen nu langt større.

1. Indtast din lokation

På billedet ses rumstationen ISS efterfulgt af Space X Dragon CRS-9.

© M. Langbroek, ESA.

Værktøjet er en del af ’Spot the Station-programmet’ og omfatter blandt andet et interaktivt kort, hvor du enten kan indtaste din egen lokation eller klikke dig ind på de bedste observationspunkter nær dig.

Få hjælp til at afsløre ISS på himlen her.

Herefter fortæller NASA dig, hvornår på dagen, der er størst mulighed for at se stationen, hvor lang tid den er synlig, hvor den dukker op i horisonten, og hvor den forsvinder igen.

Hvis ikke du kan finde oplysninger om din by, vælger du blot et af de blå observationspunkter nær dig, da rumstationen er synlig i en 80 kilometers radius omkring hvert punkt.

2. Få besked på din telefon

Vil du være sikker på ikke at gå skuffet hjem, kan du også tilmelde dig et særligt alarm-system, hvor du via e-mail eller sms får besked, før stationen kan spottes klart og tydeligt på himlen over dig i minimum et par minutter.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul