Minidyr danner kæmpeorganisme

Galleri: Jorden rundt med ISS

Den Internationale Rumstation, ISS, har 16 solopgange og lige så mange solnedgange på et døgn. Alligevel bliver astronauterne aldrig trætte af dem.

I et kort minut lyser atmosfæren op i en farvesymfoni af tynde, kulørte bånd. Imellem lysskiftene kan astronauterne betragte, hvordan ørkener, regnskove og oceaner glider forbi i et roligt tempo. Og i horisonten kan man ofte se nordlys flamme. Don Pettit har fortalt:

“Vi fløj gennem nordlys over Canada, og hele rumstationen var indhyllet i en svagt glødende rødlig tåge. Under os løb grønne floder af lys ... det føltes, som om vi befandt os inde i et neonrør.”

Siden 2010 er det blevet lettere at nyde sceneriet, da ISS har fået en udsigtskuppel, en såkaldt cupola, installeret. Med det blotte øje kan man se genstande ned til cirka 500 meters bredde. Men med bare en lille kikkert er det muligt at udskille bygninger, kølvandet fra skibe og små oaser.

Når man betragter Jorden fra rummet, bliver man også mindet om, hvad vi er ved at gøre ved vores klode. En vigtig del af astronauternes arbejde er at dokumentere ændringer på Jorden – og intet er mere tydeligt end den konstante afbrænding af regnskov mange steder i verden.

Andre gange er astronauterne vidner til jordskælv, tsunamier og vulkanudbrud. Men ofte oplever de bare. En oplevelse, vi nu kan få del i takket være de tusindvis af fotografier, der er taget fra ISS.

Kom med indenfor på ISS

Nu kender vi den storslåede udsigt fra ISS. Men hvordan ser der ud på selve stationen? Se med her, når den hollandske fysiker og astronaut André Kuipers giver en grundig rundvisning.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.