Vægtløshed vender videnskaben på hovedet

Forskere på Den Internationale Rumstation, ISS, kan lave langvarige forsøg i vægtløshed, som er umulige at foretage på Jorden. Gennem årene har undersøgelserne i rummet vist, at alt fra fladorme til flammer opfører sig helt anderledes i vægtløs tilstand.

© NASA

Honning og vand blandes ikke i vægtløshed

© NASA

Enhver, der har drukket en kop te med honning, ved, at det med lethed opløses i vand.

Men da forskere på ISS udførte et forsøg, hvor de sprøjtede honning i en beholder med vand, forblev honningen adskilt fra vandet som små dråber.

Viden om, hvordan væsker opfører sig i vægtløshed, er nyttig, fx når ingeniører designer brændstoftanke og -pumper, der skal blande væsker i motorerne med stor præcision.

I rummet brænder ild med kolde flammer

© NASA

En brand ombord på et rumfartøj kan være katastrofal, og derfor er det vigtigt at forske i, hvordan ild opfører sig i rummet.

Flammer i vægtløshed er fx ikke aflange, men i stedet runde. På ISS har forskere lavet forsøg med brændstoffet heptan, som under særlige forhold brændte med en usynlig og kold flamme på ca. 600 °C – normalt brænder det ved omkring 1400 °C.

DNA udtrykker sig anderledes

© Taisaku Nogi, Dan Zhang, John D. Chan, Jonathan S. Marchant

Biologer laver eksperimenter på ISS for at blive klogere på, hvordan kroppen fx kan gendanne beskadiget væv i et vægtløst miljø.

I ét forsøg skar forskere halen af fladorme og sendte dem op på rumstationen – en af ormene kom tilbage med et hoved, hvor halen burde være.

Forskerne mener, at den usædvanlige mutation viser, at Jordens magnet- og tyngdefelt spiller en rolle, i hvordan gener udtrykkes.

Hvordan foregår et toiletbesøg i rummet?

© SPL