Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© NASA
Universet - ISS

Vægtløshed vender videnskaben på hovedet

Forskere på Den Internationale Rumstation, ISS, kan lave langvarige forsøg i vægtløshed, som er umulige at foretage på Jorden. Gennem årene har undersøgelserne i rummet vist, at alt fra fladorme til flammer opfører sig helt anderledes i vægtløs tilstand.

Honning og vand blandes ikke i vægtløshed

© NASA

Enhver, der har drukket en kop te med honning, ved, at det med lethed opløses i vand.

Men da forskere på ISS udførte et forsøg, hvor de sprøjtede honning i en beholder med vand, forblev honningen adskilt fra vandet som små dråber.

Viden om, hvordan væsker opfører sig i vægtløshed, er nyttig, fx når ingeniører designer brændstoftanke og -pumper, der skal blande væsker i motorerne med stor præcision.

I rummet brænder ild med kolde flammer

© NASA

En brand ombord på et rumfartøj kan være katastrofal, og derfor er det vigtigt at forske i, hvordan ild opfører sig i rummet.

Flammer i vægtløshed er fx ikke aflange, men i stedet runde. På ISS har forskere lavet forsøg med brændstoffet heptan, som under særlige forhold brændte med en usynlig og kold flamme på ca. 600 °C – normalt brænder det ved omkring 1400 °C.

DNA udtrykker sig anderledes

© Taisaku Nogi, Dan Zhang, John D. Chan, Jonathan S. Marchant

Biologer laver eksperimenter på ISS for at blive klogere på, hvordan kroppen fx kan gendanne beskadiget væv i et vægtløst miljø.

I ét forsøg skar forskere halen af fladorme og sendte dem op på rumstationen – en af ormene kom tilbage med et hoved, hvor halen burde være.

Forskerne mener, at den usædvanlige mutation viser, at Jordens magnet- og tyngdefelt spiller en rolle, i hvordan gener udtrykkes.

Hvordan foregår et toiletbesøg i rummet?

© SPL

Læs også:

Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Universel influenza-vaccine kan være på vej

2 minutter
Insekter

Verdens stærkeste dyr lever af lort

3 minutter
Månen

NASA vil bygge permanent koloni på Månen

12 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul