Shutterstock
Rumstation, Kina

Kina vil bygge kilometerlang rumstation

Den gigantiske rumstation skal bruges til udforskning af rummet og gøre det muligt at bo i kredsløb i længere perioder.

Den kinesiske forskningsfond National Natural Science Foundation of China har netop bedt ingeniører og eksperter om at vurdere mulighederne for at bygge en gigantisk rumstation i kredsløb om Jorden.

Planen er en rumstation, som skal måle én kilometer i længden. Til sammenligning måler Den Internationale Rumstation, ISS, blot 110 meter inklusive de store solpaneler.

Formålet med en så stor rumstation er også beskrevet i projektmaterialet: “Til fremtidig udnyttelse af rummets ressourcer, udforskning af universets mysterier og langvarig bosættelse i kredsløb.”

En vigtig del af udfordringen er at udvikle letvægtsmateriel, så det ikke bliver en uoverstigelig opgave at sende byggematerialerne op, og udtænke nye byggeteknikker, som kan gøre det muligt – og forsvarligt – at samle en så stor konstruktion i kredsløb.

ISS har kostet 100 milliarder dollars at bygge.

Gigantstationen vil kunne blive platform for udforskning af rummet i årtier – men også ufattelig dyr at bygge. ISS har været under opførelse i mere end 20 år, vejer nu ca. 417 tons og har kostet omkring 100 milliarder dollars at bygge.