Mars One baggrund for missionen til Mars

Mars One: Baggrund for missionen til Mars

Organisationen Mars One vil sende mennesker til Mars på en enkeltbillet, og astronauterne vil aldrig vende hjem. Læs her, hvornår Mars One sender mennesker til Mars og om de udfordringer, der venter deltagerne.

Mars One vil flyve mennesket til Mars

Organisationen Mars One vil i 2025 flyve 4 mennesker til Mars – på en enkeltbillet. Astronauterne skal leve og dø på den røde planet og aldrig vende tilbage til Jorden.

Over 200.000 mennesker fra hele verden har ansøgt om at komme med på rumrejsen. På sigt vil 24 kandidater, måske flere, få en billet. Mars One planlægger nemlig at flyve mindst seks grupper af fire astronauter afsted til Jordens naboplanet, Mars.

Mars One allierer sig med en tv-station, så folk hjemme i stuerne kan følge med i strabadserne på den røde planet.

Hvornår begynder astronauterne at træne?

Ansøgerfeltet er i slutningen af 2014 indsnævret til 705 mænd og kvinder, som alle er i fysisk og mental topform. Udvælgelsen begynder i foråret 2015 med interviews, hvorefter de bedst egnede kandidater sættes sammen i hold på fire personer. Hver gruppe består af to mænd og to kvinder.

Træningen begynder i slutningen af 2015 i nogle træningsfaciliteter, som er oppustelige beboelseskuplerne kaldet habitater. Habitaterne er en tro kopi af marsbasen, og de første trænings-habitater bygges i Danmark. Her skal Mars One-astronauterne træne benhårdt for at komme igennem nøglehullet.

Video: Se Mars Ones video af missionen

Hvor lang tid tager det at flyve til Mars?

Folkene bag Mars One regner med, at turen til den røde planet kommer til at tage et halvt år. Men inden Mars One-astronauterne sætter benene på den fremmede planet, har små førerløse marsbiler kaldet rovere arbejdet hårdt på at forberede ankomsten. De har pustet habitaterne op og produceret ilt, så marsboerne kan trække vejret indendørs allerede ved ankomsten.

Kan beboerne i Mars One-programmet fortryde?

Når astronauterne først er landet på Mars, er der ingen vej tilbage, og der er ingen fortrydelsesret. For det første er rumraketten, der skal bringe flokken til Mars, ikke udstyret med en raket, der kan sende folk retur til Jorden.

For det andet vil den lange tur i rummet i vægtløs tilstand og Mars' lave tyngdekraft svække astronauternes kroppe i en sådan grad, at de får svært ved at holde sig oprejste på Moder Jord. De ville simpelthen skvatte sammen i Jordens voldsomme tyngdekraft, hvis de vendte tilbage.

Hvordan overlever Mars One-deltagerne på Mars?

De første fire kolonister fra Mars One lander på Mars i 2025, og straks begynder et hårdt stykke arbejde for overlevelse. Marsbeboerne skal hurtigt så frø og stiklinger til deres første høst af grøntsager. De skal også smelte is i undergrunden for at få vand, som kan splittes til ilt og brint. Målet er at undergrunden skal kunne give dem alt det vand, de har brug for. Habitaterne, som er beboernes hjem, skal overdynges med jord, som beskytter beboerne mod det voldsomme sollys.

Kan Mars One overhovedet lade sig gøre?

Mars One hævder, at missionen kan gennemføres med eksisterende teknologi, som både kan give vand, ilt og mad til Mars-beboerne. Kritikere på Massachusetts Institute of Technology, MIT, er dog skeptiske overfor, om Mars One har taget højde for alle de tekniske detaljer. For eksempel er der en risiko for, at iltniveauet i luften bliver alt for højt. Ilten vil blive produceret i store mængder af de grønne planter, som beboerne skal dyrke. Derfor skal der udvikles metoder, så niveauet af ilt i luften kan holdes nede på et niveau, som ikke er giftigt for mennesker.

Mars One-deltagerne følges overalt af kameraer

Marsboerne filmes døgnet rundt, og deres kamp for at overleve vises på tv for at skaffe penge til eventyret. Seertallene bliver formentligt enorme, for her er der tale om ægte reality-tv på en fremmed planet, hvor ingen kan forlade habitatet.

Sådan ser tidsplanen ud ifølge Mars One:

  • 2013: Mars One modtager ansøgningerne fra de mange mennesker, som vil afsted til Mars.

  • 2014: Konstruktionen af den første satellit til kontakt mellem beboerne på Mars og Jorden går i gang.

  • 2015: Feltet af 705 aspiranter skæres ned til 40 aspiranter. Et tv-program følger kampen om pladserne. Eksperter vælger seks grupper af fire, som seerne kan stemme på.

  • 2016: Mars One planlægger at vælge et landingsområde og sende den første ubemandede mission med forsyninger til Mars – i alt 2500 kg reservedele, solpaneler og frysetørret mad.

  • 2018: En kommunikationssatellit og en demostrationsplatform lander på Mars. Platformen skal være et proof of concept, det vil sige, at Mars One skal se, om alt fungerer efter hensigten. Platformen er udstyret med solceller, som skal levere strøm til den fremtidige Mars One-base.

  • 2020: En rover skal undersøge det udvalgte område i detaljer og udpege det bedste hjemsted for en base. Roverens vigtigste opgave er at finde det sted, hvor vandindholdet i jorden er størst.

  • 2022: Seks forsyningsmissioner lander på planeten med de oppustelige moduler. Desuden landsættes fødevarer og endnu et køretøj. Roverne puster habitaterne op og forbereder astronauternes ankomst. Roverne skal også grave jord med frossen vand i, dampe vandet ud af jorden og sørge for, at der er vand nok til beboerne, når de ankommer.

  • 2025: Hvis planen holder, skal de første fire astronauter sendes til Mars.

  • 2026: Det andet hold beboere lander på Mars.