Radioteleskop CHIME Canada

Mystisk radiosignal fra fjern galakse

Forskere i Canada har modtaget et radiosignal, der udsendte en lyd som en hurtig hjerterytme.

Normalt er radiosignaler fra rummet let genkendelige. De varer sjældent mere end nogle få milisekunder, nogle signaler bliver gentaget - og nogle gentages endda i et forudsigeligt mønster.

Men nu har astronomer ved CHIME-radioteleskopet i Canada opfanget et højst usædvanligt radiosignal. Signalet havde sin oprindelse i en fjern galakse, det varede 1000 gange længere end typisk, og det havde en hjerterytme-lignende frekvens - bare hurtigere.

“Signalet var højst usædvanligt. Signalet - navngivet FRB 20191221A - blev gentaget for hvert 0,2 sekunder. Og lød som boom, boom, boom,” fortæller Daniele Michilli, forsker ved MIT’s institut for astrofysik og rumforskning.

En sky af plasma

Astronomerne har imidlertid en teori om radiosignalets oprindelse. Det antages at komme fra enten en pulsar, en neutronstjerne, der udsender radiobølger fra magnetiske poler. Eller en magnetar, en neutronstjerne, der har et meget kraftigt magnetfelt.

På baggrund af nærmere undersøgelser af radiosignalet tyder det desuden på, at der omkring signalkilden er en skyformation af plasma.

Forskerne ved Chime-teleskopet håber at modtage flere radiosignaler i stil med FRB 20191221A. Det vil i så fald kunne hjælpe med til at fortælle mere om signalets oprindelse.

Mange objekter i universet - også for eksempel stjerner og sorte huller - udsender radiostråling, som kan opfanges af radioteleskoper. Det skete første gang i 1931, hvor den amerikanske fysiker Karl Jansky opfangede radiostråling fra Mælkevejen.