Månelandinger, marsrovere og sonder om fjerne kloder. Rumfartsgiganten NASA er godt igang med at udforske solsystemet og er langt fra færdig. Indenfor de næste 20 år skal mennesket både indfange asteroider med gigantiske net og sætte fodaftryk på Mars.
Hvad er NASA?
Nasa er den amerikanske rumfartsorganisation, som blev grundlagt i 1958. Det skete i kølvandet på organisationen Naca (The National Advisory Committee for Aeronautics), som testede fly og aerodynamik blandt andet til brug i 1. og 2. verdenskrig.
Hvorfor hedder det NASA?
NASA står for National Aeronautics & Space Administration. Til sammenligning hedder det Europæiske rumfartsagentur ESA (European Space Agency).
Hvert år modtager NASA 16 milliarder dollar (95,85 mia. kroner) af den amerikanske stat til rumprogrammer og grundforskning.
Hvor mange gange har NASA været på Månen?
Mellem 1969 og 1972 gennemførte NASA seks bemandede månelandinger. I alt har 12 astronauter betrådt Månens overflade.
Derudover har rumfartsagenturet gennemført et utal af ubemandede landinger. Indtil videre har kun USA formået at sende mennesket til Månen.
Hvornår sender NASA mennesket til Mars?
NASA har planer om at lande på Mars i 2030'erne.
Efter sonder og en ny rover har undersøgt overfladen bliver sektionerne, som skal udgøre astronauternes nye hjem, sendt til Mars. Derefter følger astronauterne. Turen tager ca. et år.
Hvor mange Apollo-missioner gennemførte NASA?
NASA havde i begyndelsen store problemer med Apolloprogrammet. Apollo 1 blev ramt af en katastrofe den 27. januar 1967, da kapslen brød i brand under en øvelse, og de tre astronauter brændte ihjel.
Den første succesfulde, bemandede Apollo-flyvning var Apollo 7 i oktober 1968.
Herefter fulgte en strøm af Apollo-missioner – ikke mindst den første månelanding med Apollo 11 i juli 1969. Den sidste Apollo-flyvning blev Apollo 17 i december 1972, som samtidig også var den hidtil sidste månelanding.
Hvad er den største raket, NASA har bygget?
For at løfte Apollomodulet og månelandingsfartøjet ud af atmosfæren, måtte Nasa udvikle en enorm raket. Svaret blev den 111 meter høje og 3000 tons tunge løfteraket Saturn V, som til dato er den største raket, NASA har bygget.
Der er dog en endnu større raket på vej. Når Orion-missionen skal af sted til Mars, kommer det til at ske med det nye raket Space Launch System med en højde på 117 meter.
Hvorfra styrer NASA sine missioner?
Når NASA sender en raket til vejrs sker det fra Cape Canaveral ved Floridas Atlanterhavskyst. Her ligger også John F. Kennedy Space Center, som i dag styrer ubemandede missioner.
I Houston, Texas, ligger Lyndon B. Johnson Space Center, hvorfra alle bemandede missioner bliver styret.
Hvad har "Houston, we have a problem" med NASA at gøre?
Citatet henviser til Apollo 13, som blev ramt af eksplosioner i rummet.
"Houston, we have a problem" er dog ikke helt ordret og stammer fra Hollywoodfilmen “Apollo 13”, hvor astronauterne, anført af Tom Hanks, sender besked hjem til kontrolcentret i Houston, da rumskibets teknik begynder at svigte.
I virkeligheden meddelte astronauten Jack Swigert kontrolcenteret: "Houston, I believe we’ve had a problem here", efter at en ilttank var eksploderet og advarselslamperne var begyndt at blinke.
Siden er udtrykket blevet populært i alle mulige sammenhænge, når ting begynder at gå galt.
Bruger NASA stadig rumfærger?
Nej. NASA flyver ikke længere med rumfærger. Som den sidste blev rumfærgen Atlantis pensioneret den 21. juni 2011 efter en vellykket mission.
NASA byggede i alt fem rumfærger: Foruden Atlantis var det Discovery, Endeavour, Challenger og Columbia. De to sidstnævnte henholdsvis eksploderede og brændte op i 1986 og 2003.
Hvornår sendte NASA Curiosity til Mars?
Roveren Curiosity blev sendt til Mars i 2011 og landede på den røde planet i august 2012. Roveren har blandt andet undersøgt Mars’ klima og egnede landingssteder for den kommende bemandede Mars mission.
Hvad er de fem største missioner, NASA har gennemført?
Månelandingen med Apollo 11, 1969
Den Internationale Rumstation (ISS), som blev bygget i samarbejde med rumagenturer i Europa, Rusland, Canada og Japan, 1998
Hubble-teleskopet og dets fantastiske billeder, 1990
Marsroverne Spirit og Opportunitys undersøgelser af den røde planet, 2004
Cassini-missionens kredsløb om Saturn og sondens landing på månen Titan, 2004-2005.
Har NASA vilde missioner i støbeskeen?
Med nyt teleskop kan NASA se universets fødsel
I 2018 bliver verdens til dato mest kraftfulde teleskop, James Webb Space Telescope, sendt i kredsløb.
Rumteleskopets spejl er over dobbelt så stort som Hubble-teleskopets hovedspejl og vil være i stand til at se 13,5 milliarder år tilbage i tiden og opfange infrarød stråling fra dengang, da de første stjerner og galakser blev dannet.
NASA indfanger asteroide
I 2019 sender NASA robot-rumfartøj op for at indfange en asteroide og transportere den til omegnen af Månen, hvor den skal placeres i et stabilt kredsløb.
Efter planen skal astronauter omkring 2021 lande på asteroiden og undersøge den på allernærmeste hold. Målet er bl.a. at undersøge muligheden for at kunne ændre banen for en asteroide i tilfælde af, at en stor en af slagsen en dag kommer på kollisionskurs med Jorden.
NASA sætter fod på Mars
I 2030'erne vil NASA sætte de første mennesker på Mars, efter at sonder og rovere har undersøgt egnede landingssteder og bygget en base på den røde planet.
NASA fylder rundt
Tag med tilbage til dengang, hvor NASA hed NACA og få hele historien om verdens ypperligste rumorganistion - fra 1915 til i dag: