NASA
Illustration af Artemis Base Camp

NASA vil bygge atomreaktor på Månen

Det amerikanske rumagentur har netop sat en konkurrence i gang om, hvem der kan levere den bedste atomreaktorløsning på Månen inden 2030. Den nye energikilde skal hjælpe med fremtidige rumrejser.

Drømmen om en koloni på Månen rykker tættere på. Det er lykkedes forskere at få planter til at spire i månemuld, som både kan levere føde og ilt, og der skal også bores efter vand inden for de næste par år.

Samtidig arbejder Nokia på en 4G-løsning på Månen. Men hvor skal strømmen komme fra?

Den løsning arbejder det amerikanske rumagentur NASA på. De vil placere en atomreaktor 384.400 km væk fra Jorden. Mere præcist på Jordens eneste naturlige satellit: Månen.

Kraftværket skal stå klar allerede inden 2030.

NASA-illustration af en fissionsreaktor på Månen.

NASA vil installere en atomreaktor på Månen inden 2030. Håbet er, at Jordens naturlige satellit vil fungere som brændstofstation til fremtidige rumrejser. Billedet ovenfor er en illustration af en såkaldt fissionsrekator.

© NASA

NASA skal bruge stabil energikilde

Selvom solpaneler faktisk kunne være en løsning for at udvinde energi på Månen, sådan som de gør ved rovere, har en månebase brug for en stor mængde energi, som er kontinuerlig og stabil.

NASA har allerede udvalgt tre forslag til designkoncepter af en såkaldt fissionsreaktor, som skal være klar til opsendelse inden udgangen af dette årti.

"At udvikle på de her tidlige designs kan hjælpe os med at danne grundlaget for vores langsigtede menneskelige tilstedeværelse på andre verdener," fortæller Jim Reuter, der er administrator ved NASA's Space TEchnology Mission Directorate.

Illustration of a nuclear fission power system on Mars.
© NASA

Sådan virker en fissionsreaktor

En nuklear fissionsreaktor udnytter den energi, der frigives ved spaltningen af atomkerner som uran.

Fission skabes ved, at der skydes neutroner ind i grundstoffet uran-235, som kan opretholde en nuklear kædereaktion.

Modsat andre energikilder kan fissionsreaktorer konstant levere strøm og placeres i mørke kølige hjørner af for eksempel Månens overflade.

Første tests allerede i 2025

"Fission Surface Power-projektet er et meget opnåeligt første skridt i retning af, at USA etablerer atomkraft på månen," fortæller John Wagner, direktør for Idaho National Laboratory.

Det er de tre amerikanske virksomheder Lockheed Martin, Westinghouse og IX, som hver har fået fem millioner dollars til at levere den bedste atomreaktor.

Som en del af NASA's store Måne-program, Artemis, skal astronauter teste mulighederne for de tre design ved den første bemandede månelanding siden 1972, der efter planen senest skal skyde af sted i 2025..

Brændstof til fremtidige rumrejser

Planen er, at atomreaktoren skal producere 40 kW og holde i mindst 10 år. Og håbet er, at fremtidige kraftværker kan danne grundlaget for en mere permanent tilstedeværelse af mennesker på Månen.

Dernæst håber NASA også, at sådanne kraftværker kan levere brændstof til længerevarende rejser ud i rummet.

"Rigelige mængder energi er nøglen til fremtidig rumudforskning," forklarer Jim Reuter.

Detaljer om de enkelte designforslag er endnu ikke blevet offentliggjort.